2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szijjártó Péter szerint a magyaroknak sok hasznot hoz a Kínával való együttműködés

Hirdetés

Szijjártó Péter szerint a magyaroknak sok hasznot hoz a Kínával való együttműködés

„A legtöbb tagállam veszélyként tekint a Kínával fenntartott gazdasági együttműködésre, azonban hazánk eltérő állásponton van” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben a tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó EU-s tanácsülésen tartott sajtóértekezletén.

Mi nem látunk semmifajta kockázatot vagy fenyegetést Kínában, mi Kínában olyan országot látunk, amellyel ha normálisan együttműködünk, akkor abból nagyon sok hasznunk származhat

– hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) mostanra meghaladta az EU-ét. Mint mondta, 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak kilenc százalék volt, míg az EU-é 22 százalék, mára azonban fordult a helyzet különböző okokból, és 18, illetve 17 százalékot mérnek.

Hirdetés

Ha Európa egyfajta riválisként tekint Kínára, akkor Európa ezen veszíteni fog

–  figyelmeztetett Szijjártó Péter. Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak nem a két gazdaság szétválasztásáról vagy a kockázatok csökkentéséről kellene stratégiát készítenie, inkább arra kellene fókuszálni, hogy az együttműködésből Európa és benne Magyarország a lehető legtöbb haszonra tudjon szert tenni. „Érdemes a politikai és filozófiai magasságokból lejönni a realitások, a való élet talajára, és megnézni, hogyan is néz ki az európai-kínai együttműködés a gyakorlatban” – fogalmazott.

Szükség van a kínai akkumulátorokra

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az európai gazdaság gerincoszlopát jelentő autóipar megújulásához a nyugati autógyártóknak szükségük van elektromos akkumulátorokra, márpedig ezen a téren teljesen függővé váltak a keleti, és különösképpen a kínai vállalatoktól.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/25/szijjarto-peter-kulugyminiszter-magyarorszag-kina-egyuttmukodes-hasznos-kockazat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabó Tímea kiakadt az ATV-re, a csatorna szerint a politikus ellenük uszít

Szabó Tímea kiakadt az ATV-re, a csatorna szerint a politikus ellenük uszít

Szabó Tímea hivatalos Facebook-oldalán fejtette ki a véleményét az ATV csütörtök esti műsorában való szereplésével …