2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Szijjártó Péter elárulta, mit mondott neki Orbán Viktor, mikor felkérte miniszternek

Hirdetés

Szijjártó Péter elárulta, mit mondott neki Orbán Viktor, mikor felkérte miniszternek

Szijjártó Péter azzal kezdte előadását, az, hogy ő külpolitikával foglalkozik, nagymértékben Gyürk Andrásnak köszönhető. Korábban meg volt győződve arról, hogy ez az a terület, amivel nem kíván foglalkozni, de a Fidelitas alelnökeként Gyürk András azzal bízta meg, hogy menjen el az európai demokrata diákok híres szervezetének eseményére. Végül ezen a területen ragadt.

A miniszter úgy látja, most még nagyobb szükség van arra, hogy a horgonyt jó helyre és jól dobják le, „a nemzetközi politikában minden mozog, csak a bizonytalanság biztos”. Mekkora a magyar külpolitikai mozgástér? – tette fel a kérdést a külügyminiszter, a válasza: széles. Lehet, hogy nem ez a tankönyvi válasz, mert viszonylag kis méretű, természeti erőforrásokban szegény, szárazföld által körülzárt ország részéről azt lenne indokolt mondani, hogy szűk a mozgástér, de Szijjártó Péter nem hiszi, hogy ez így van.

„Péter, csinálj magyar külpolitikát”

A politikus úgy vélekedett, a külpolitikai mozgásteret két nagy tényező tudja meghatározni, az egyik korlátozza a mozgásteret, ez a földrajzból fakad, „van ennél egy jelentősebb tényező, ez az, hogy mit akarunk, képesek és bátrak vagyunk-e úgy megfogalmazni a célt, hogy arra csak a saját nézőpontunkból tekintsünk”.

A mostani hullámok közepette le kell szögezni, hogy a magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése. A magyar külpolitikának nem lehet célja a mások érdekeiből történő kiindulás. A mi célunk, hogy a magyar emberek elégedettek legyenek a külpolitikával, és ez a külpolitika a magyar érdekeket szolgálja.

Hirdetés

A körülmények viszont abba az irányba nyomják őket, hogy ne gondoljanak ilyeneket, ezért jogos a kérdés, hogy a korlátozni akaró körülmények dacára hogyan lehet ilyen bátor célkitűzést maguk elé helyezni.

Szijjártó Péter válasza: minden, őket korlátozó tényezőt szétfeszítő képességgel rendelkeznek, ez pedig az, hogy az európai külpolitikák közül a magyarnak van a legnagyobb legitimációja. A 2022-es választáson új világpolitikai környezetben voltak, a választáson a két nagy blokk két különböző választási lehetőséget kínált. Az eredmény ismert, „még egy, ekkora támogatottsággal rendelkező kormány nincs Európában, ezért a legszuverénebb külpolitika Európában, az a magyar”.

A tárcavezető azt is elárulta, hogy első miniszteri időszaka kezdetén milyen útravalót kapott Orbán Viktortól:

Péter, csinálj magyar külpolitikát.

Kudarcot vallott a „beavatkozási kísérlet”

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy új világrend van születőben. Amit biztosnak tart, hogy az új világrend nem egypólusú lesz. Az, hogy hány pólusú lesz, és kikből lesznek a pólusok, még nem eldöntött kérdés. Vannak egyértelmű jelöltjei ezeknek a pozícióknak, és kevésbé egyértelműek, ahogy feltörekvők és lecsúszók is, „a következő években nem a víz kisimulására, hanem még tarajosabb hullámokra kell számítani”.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen „lökdösődős időszakban” felfutnak a gazdasági zsarolások, valamint a tönkretételi kísérletek. Vannak politikai, kommunikációs akciók is, amelyek álhírek terjesztésére, lejáratásokra irányulnak, „minden esetben a nemzeti érdeket érvényesíteni akaró, nem globalista pártok, jelöltek ellen elképesztő lejáratási akciók indultak”.

A külső beavatkozási kísérlet egyetlen országban csúnya kudarcot vallott, ez Magyarország. A nemzetközi liberális mainstream próbált beavatkozni a magyar választási folyamatba, a miénk volt az elmúlt jó néhány év egyetlen választása, ahol ez a nemzetközi beavatkozási kísérlet csúnyán kudarcot vallott, és azt reméljük, hogy ennek a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/26/tranzit-tranzit-fesztival-szijjarto-peter-kulpolitika-haboru-europai-unio-egyesult-allamok-kina-vilagrend/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …