2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Régóta vártunk egy igazi vitára, de ez nem volt az

Hirdetés

Régóta vártunk egy igazi vitára, de ez nem volt az

Csütörtök este lezajlott a köztelevízióban a Várkert Bazárba szervezett európai parlamenti listát állító pártok jelöltjeinek vitája (többnyire a listavezetőket küldték a pártok, ettől csak a Kutyapárt és a Második Reformkor tért el).

„Egy sokszereplős, szigorú keretek közé szorított vitaműsor az időkorlát miatti felületesség okán a valódi csörték és mély szakpolitikai tartalmak helyett leginkább a választói benyomásokra gyakorolt hatása miatt lehet érdekes” – nyilatkozta a csütörtöki vitával kapcsolatban Kovács János, a PegaPoll vezető elemzője, majd hozzátette: csütörtök este egy politikai színpalettát láthattunk, ahol mindenki igyekezett a saját zászlaját magasra emelni, a saját hívószavait célba juttatni.

A lényeg a mandátumok száma

Mint kifejtette, egy ilyen sokszereplős vitánál a minél több információ átadása helyett sokkal lényegesebb lehet a megjelenés, a beszédstílus, a fő üzenetek megválasztása, valamint a vita dinamikája. „Utóbbi betekintést nyújt a hallgatóság számára a versengő pártszereplők politikai stratégiájába:

  • elsősorban mely társadalmi csoportokat igyekeznek megszólítani,
  • milyen tartalmi tétet adnak a választási küzdelemnek,
  • a vita mely résztvevőivel szemben keresik az aktív konfrontáció lehetőségét,
  • illetve politikai közösségként kikkel szemben pozicionálják magukat.

Érdemes megjegyezni, hogy a kampány ezen szakaszában a pártok célja elsősorban a már meglévő szavazóik mozgósítása, másodsorban a preferenciájukban vagy részvételi hajlandóságukban ingadozó választók számára a részvételhez és támogatáshoz szükséges impulzus megadása”

Hirdetés

– magyarázta lapunknak az elemző.

Kovács János szerint, ha azt nézzük, hogy az ellenzéken belüli erőviszonyok tisztázása ma nyitott kérdésnek számít, valamint az is bizonytalan, hogy a kormánypártok listája potenciálisan mekkora előnnyel rendelkezik az ellenzéki kihívókéhoz képest, különösen a korábbi EP-választási eredményekhez viszonyítva, egy ilyen vita semmiképp nem mondható tét nélkülinek. „Már csak azért sem, mert több olyan parlamenti párt is képviselteti magát, amelyek számára – csekély támogatottságuk okán – már a közeljövőben politikai létkérdéssé, de legalábbis szuverenitáskérdéssé válhat, hogy sikerül-e önálló listával mandátumot szerezniük” – tette hozzá az elemző.

Belpolitikai dimenzióban Kovács János szerint a fő kérdés mégis az, hogy

  • miként alakul majd a kormány-ellenzék mandátummérleg,
  • illetve a választási eredmények nyomán átláthatóbb viszonyok jellemzik-e majd az ellenzéki térfelet;
  • továbbá kell-e majd beszélni „kétfejű” ellenzékiségről,
  • lesz-e több pólusképző szereplő,
  • valamint az új erőviszonyok és politikai realitások nyomán hogyan változik az egyes pártok szövetségi politikája, korábbi viszonyrendszere,
  • létrejöhet-e egyfajta integrálódás a ma még töredezett képet mutató ellenzék soraiban.

Deutsch Tamás fegyelmezett, de kockázatkerülő volt

Az egyes jelöltek teljesítményét vizsgálva, a PegaPoll vezető elemzője elmondta: a Fidesz-KDNP listavezetője a kormánypárti kommunikációs stratégiának és az eddigi kampány vezérfonalának megfelelően a háború vagy béke, a külföldi befolyás vagy szuverenitás kérdéseit helyezte középpontba, háborúpártisággal és a nemzeti érdekkel való szembehelyezkedéssel vádolva politikai ellenfeleit. „Deutsch Tamás arra használta fel az időkeretet, hogy a már ismert, kormányoldali kommunikációs panelek mentén adjon tétet a küszöbön lévő választásoknak. Ebben fegyelmezett és kockázatkerülő volt. Megszólalásaiban Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc célzott kritikája mellett előkerült a »dollárbaloldal«, a »Soros-hálózat«, a »bevándorláspártiak«, valamint a jogállamisági eljárások politikai eszközökként való bemutatása.

Azt láthattuk, hogy a Fidesz a már kikutatott, lemért, bejáratott, könnyen értelmezhető, elsősorban a saját tábornak szóló, erős üzenetekkel operál. Ebben visszaköszön Orbán Viktornak az a megállapítása, miszerint nem a politikailag máshol állókat kell győzködni a kampány hátralévő részében, hanem a kormánypárti szavazókat minél nagyobb arányban szavazásra buzdítani

– fejtette ki Kovács János az Indexnek.

Deutsch Tamás

Deutsch Tamás

Úgy véli, hogy az alacsonyabb vagy közepesen magas választási részvétel és kellően feltüzelt Fidesz-tábor esetén nem kell kellemetlen meglepetéstől tartaniuk a kormánypártoknak.

„Érdemes azonban számításba venni, hogy az EP-választás és az önkormányzati választás egyidejű megtartása, a Magyar Péter-jelenség köré épülő »csodavárás«, az ellenzéken belüli versengés részvételi hajlandóságot növelő dinamikája, és a jelenlegi nemzetközi helyzetben felértékelődő külpolitikai tétadás a részvételi hajlandóság irányába mutat, miközben a különböző közvélemény-kutatások szerint a kormánypártok szavazótáborát az elmúlt időszakban jelentékeny lemorzsolódás karcsúsította” – fogalmazott az elemző.

Dobrev Klára az ellenzéki keménymaghoz beszélt

Nincs abban semmi meglepő Kovács János szerint, hogy az ellenzéki listavezetők elsősorban a kormányt, a kormánypártokat, illetve a Fidesz-KDNP listavezetőjét támadták a megszólalásaikban. Lényeges különbség azonban, hogy ki milyen vehemenciával tette ezt, és itt eltérő gyakorlatok voltak láthatóak Ungár Péter vagy Róna Péter visszafogottabb stílusától kezdve Dobrev Klára és Márki-Zay Péter agresszívebb, támadóbb beszédmódjáig.

Különösen Dobrev Kláránál volt kézzelfogható, hogy ő mindvégig az ellenzéki keménymaghoz, a legelkötelezettebb, érzelmileg leginkább túlfűtött, kormányellenes szavazói réteghez intézte a megszólalásait. Ennek során legalább annyiszor támadta a vitának helyszínt biztosító állami televíziót, mint magukat a kormánypártokat, igyekezve magát a vitát is diszkreditálni, nyomást gyakorolva leginkább Magyar Péterre, hogy fogadja el egy másik, kereskedelmi televízió meghívását, ahol más keretek között vitázhatnak

– mutatott rá az elemző.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy elmaradt a DK-Momentum pengeváltás, ami szerinte összefüggésbe hozható a Momentum súlyvesztésével, illetve a DK azon törekvésével, hogy Magyar Péter pártjával szemben szervezze meg az ellenzéket, hozza domináns pozícióba saját pártkoalícióját.

Dobrev Klára és Donáth Anna is inkább Magyar Pétert kritizálta a Fidesszel való eszmei rokonsága, feltételezett koalícióképessége mentén, továbbá a Tisza Párt alelnökének korábbi, NOlimpia-mozgalomra tett megjegyzései miatt. Ugyanakkor ezek a kritikák kevésbé erőteljes körítést kaptak, ami arra mutat rá, hogy a parlamenti ellenzék szereplői is értik, érzékelik a Magyar Péter mögötti politikai felhajtóerőt, és az ellenzék megosztásának vádjával járó veszélyt

– állapította meg Kovács János.

Dobrev Klára

Dobrev Klára

Donáth Anna beszorult, kihagyta a lehetőséget

Donáth Anna a vita témaköreihez képest többször is más vágányra terelte a gondolatait, amelynek során az eutanázia-kérdéstől az olimpia-rendezésen át a kegyelmi botrányig és az egyik moderátorral szemben (Volf-Nagy Tünde) a kérdező pozícióba helyezkedésig több téma is előkerült.

A PegaPoll vezető elemzője szerint a Momentum listavezetője kommunikációs értelemben beszorult a jóval népszerűbb Magyar Péter és a jóval vehemensebb Dobrev Klára közé, ráadásul a fiatalok generációs érdekképviseletének témáját is „elcsaklizta” tőle Vona Gábor pártjának, a Második Reformkornak a jelöltje, Pekárné Farkas Emese. „A Momentum az európai liberálisok pártcsaládjának egyedüli, az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező magyar tagja, így egy EP-vita a témakörök és az időkeret szűkössége mellett is lehetőséget teremtett volna arra, hogy a pártelnök-listavezető újat, mást mondjon, mint a többi megszólaló, akik az európai jobboldalt, a függetleneket, az európai szocialistákat vagy éppen aspirációiknak megfelelően az Európai Néppártot képviselték.

Ez egy kihagyott lehetőség, különös tekintettel arra, hogy a Momentum a múltban is komolyan vette a szakpolitikai programalkotást. Donáth Anna debattőrként jobban ki tud bontakozni egy szélesebb időkeretben tartott, interaktívabb vita során, ahogy azt láthattuk néhány hete egy másik fórumon, ez azonban a köztelevíziós vitán nem nyilvánult meg”

– vélekedett Kovács […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/31/vita-valasztas-mtva-partok-listavezetok-europai-parlament-europai-unio-magyarorszag-ellenzek-fidesz-kdnp/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtaláltuk a vállalkozót, akit Magyar Péter megnevezett a törölt posztjában

Kollár Steve, a „magyar Terminátor” egy rakás címet begyűjtött már: volt világbajnok táncos, ingatlanfejlesztő és …