2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Párducmintás harcsát találtak a Hévízi-tóban, pedig nagyon nem kellene ott lennie

Hirdetés

Párducmintás harcsát találtak a Hévízi-tóban, pedig nagyon nem kellene ott lennie

Búzás Előd és Sinka Gábor természetvédelmi őr búvármerülést hajtott végre 2022 februárjában a Hévízi-tó sekélyebb régiójában. Ekkor lettek figyelmesek egy addig még nem látott halfaj egyedére.

A trópusi akváriumokból ismert algaevő harcsára emlékeztető hal egy agyagba vájt üreg előtt lebegett, és a búvárok közeledése ellenére is ott maradt, így tudtak róla fotókat is készíteni. Mivel a képek elemzése és a szakirodalom átnézése után sem sikerült meghatározniuk, hogy pontosan melyik fajról van szó, újabb merülést hajtottak végre.

Akkor sikerült lefotózniuk hétméteres mélységben egy korábbinál élénkebb színű példányt, majd emelkedés közben az apró halivadékokat is. Emellett a fészket is megtalálták. Az újabb fotók elemzése után már meg tudták határozni a halfajt: a tepsifejű harcsafélék családjába tartozó párducmintás vértesharcsáról van szó.

Az új faj káros hatással van az őshonos pontyfélékre

Később további fotók is születtek a kifejlett egyedekről, és egy új üreget is felfedeztek a természetvédelmi őrök. 2023 áprilisában újabb merülésre került sor, ekkor a párducmintás vértesharcsa felnőtt populációjából három különböző egyedet sikerült lefényképezni. Közben az elmúlt egy évben igyekeztek a szakértők irodalmi forrásokat találni arról, vajon milyen hatással van vagy lesz a tó ökológiai rendszerére az új jövevény.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/04/hal-halfaj-heviz-merules-buvar-termeszetvedelem-hevizi-to-harcsa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kigyulladt egy lakás Budapesten

Az oldal azt írja, hogy a tűz a Fehérvári úton van. Azt is írják, hogy egy negyedik …