2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Minden negyedik magyart érint a probléma, ami miatt többszörösére nő a rák kockázata

Hirdetés

Minden negyedik magyart érint a probléma, ami miatt többszörösére nő a rák kockázata

A WHO és a Nemzetközi Elhízás Munkacsoport 1997-es jelentésében már olyan súlyos és krónikus betegségként jelölte meg a túlsúlyt, ami egyéni és társadalmi szinten egyaránt megelőzési és kezelési stratégiákat igényel.

Kialakulásának hátterében állhatnak szociokulturális, környezeti, genetikai, életmódbeli és pszichológiai tényezők is, vagy akár a bélrendszerünkben előforduló mikrobák. A legfrissebb World Obesity Atlas alapján elmondható, hogy míg 2020-ban 1,39 milliárd felnőtt élt túlsúllyal, addig 2035-ben várhatóan már 1,77 milliárd főt érint majd az obezitás. Hazánk lakossága a túlsúlyosokat és az elhízottakat is figyelembe véve a negyedik helyen szerepel az Európai Unió országai között.

Az elhízás több, mint esztétikai probléma

A túlsúly miatt kialakulhat cukorbetegség, magas vérnyomás, légzőszervi megbetegedések és daganatok is – hangsúlyozták a szakemberek. 

Hirdetés

Az emberek gyakran csupán esztétikai problémaként tekintenek az elhízásra. A túlsúly azonban olyan krónikus betegségek okozója is lehet, amik akár évekkel rövidebb élettartamot eredményezhetnek.

Az elhízás kezelése összetett folyamat, amely komplex terápiás eljárást igényel: diétával, életmódváltással, megfelelő gyógyszeres kezeléssel és rendszeres szűrűvizsgálatokkal sokat tehet a beteg az életminősége javítása érdekében

– mondta el a rendezvényen Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a villámfogyókúrák nem hoznak tartós eredményt. „A fenntartható testtömegcsökkenés nőknél átlagosan naponta 1200 kcal, míg férfiaknál naponta 1500 kcal energiabevitellel érhető el” – fogalmazott a MOMOT elnöke. 

A cukorbetegség meglepő szövődménye

Prof. Dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/24/cukorbetegseg-daganatok-tulsuly-magyar-diabetes-tarsasag-kongresszus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Letartóztatták Zimány Linda zaklatóját, és elmegyógyintézetbe küldték

Mint megírtuk, május végén Zimány Linda zaklatója ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Reddit nevű közösségi oldalon …