2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Felméréssel segítenek a mellrákkal élők helyzetén

Hirdetés

Felméréssel segítenek a mellrákkal élők helyzetén

Hazánkban a nők körében a mellrák a leggyakoribb daganattípus, ami évente 9 ezer új diagnózist jelent. Még mindig sokan, évente kétezren halnak meg emiatt, miközben (ha idejében felfedezik) 85 százalékban gyógyítható e betegség. 

A statisztikák szerint a betegség a magyar nők akár 8-10 százalékánál is megjelenhet életük során, azaz minden 10-12. nőnél. Az adatok szerint azoknál valamivel gyakrabban fordul elő, akiknek korán, 12 éves kor előtt kezdődött a menstruációjuk, és 55 év utánra tolódott a menopauzájuk, vagy öt éven túl szedtek hormonkészítményt, fogamzásgátlót. Az emlődaganat kialakulására vannak bizonyos rizikótényezők, ugyanakkor megjelenésének pontos okát a mai napig nem tudják azonosítani a szakemberek.

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület egy átfogó kérdőívet készített a már emlődaganattal diagnosztizáltak számára, hogy kiderüljön, mikor fedezték fel náluk a betegséget, mi okozott számukra nehézséget a rendszerben. Az online felmérést nőnapon indították, amit közösségi oldalukon és honlapjukon tettek elérhetővé. Az első öt nap során már ötszázan kitöltötték. Az egyesület alelnöke, Tóth Krisztina minden érintettet biztat a tapasztalataik megosztására annak érdekében, hogy a döntéshozóknak prezentálva minél inkább ki tudják küszöbölni a felmerülő problémákat. 

Hirdetés

Nemcsak az idősek betegsége

„A mellrák előfordulási tendenciái összhangban vannak a nemzetközi megfigyelésekkel: 80 százalékban idősebb, 50 év feletti nők körében jelentkezik, így a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztálynak mindenképp javasolt kétévente szűrésre menni. Az 50 év alatti nőknél az emlőrák előfordulása közel 30 százalékkal nőtt az elmúlt egy évtizedben” – fogalmazott a betegszervezet képviselője. Az eddigi beszámolók alapján vannak „túl fiatalok a mellrákhoz”, azaz egyeseknél ilyen indok miatt jutnak később alaposabb vizsgálathoz a csomó tapintása, a mell deformitása, váladékozása és narancsbőrszerű tünetek észlelését követően. Ilyenkor a háziorvostól kaphatnak mammográfiás beutalót. 

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesülethez többnyire 19-65 év közötti nők fordulnak. Tóth Krisztina az Indexnek elmondta, eltérő okai vannak, hogy valaki miért bolyong a rendszerben. A panaszok észlelése után az időfaktor fontos tényező, vannak akik emiatt inkább magánorvoshoz mennek. A szűréseket illetően az NNGYK-val összhangban az egyesület is megerősítette, hogy ezek az adatok sokszor nem kerülnek be a központi statisztikákba, így a mammográfiás vizsgálatokon való részvételi arány valójában inkább 70 százalékhoz közelít. A szűréseken való részvétellel kapcsolatban később fog a betegszervezet felmérést indítani, amivel még inkább ösztönözni kívánják az életmentő vizsgálaton való megjelenést. Több érintett megemlítette, hogy sokszor nem értik az orvost; egy részük azért, mert a diagnózist követő sokkhatás miatt nem tudnak koncentrálni.

Pedig ma már 85-90 százalékban gyógyítható a betegség, időben felfedezve nagymértékben csökkentik annak kockázatát, hogy súlyosabb állapot lépjen fel

– hangsúlyozta az egyesület alelnöke. Mások elmondták, hogy nem mernek kérdezni. Ezzel kapcsolatban Tóth Krisztina megjegyezte, fontos a vizsgálatokra felkészülni, hisz rövid idő áll csak rendelkezésre. Egy nemrégiben közzétett felmérés […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/03/20/nok-daganat-mellrak-betegut-felmeres-egeszseg-hidja-egyesulet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Befejezték a Balaton vízeresztését

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával – …