2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Északkeleten viharos ellenzéki harcok várhatók, de a kormánypártokra sem süt a nap mindenhol

Hirdetés

Északkeleten viharos ellenzéki harcok várhatók, de a kormánypártokra sem süt a nap mindenhol

Sorozatunk első részében az ország északkeleti részébe látogatunk el.

Nyíregyházán régi-új arcok indulnak

A nyíregyházi jelöltek:

 • Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP),
 • Jeszenszki András (Szövetség Városunkért, Függetlenek Egyesülete, Momentum, LMP, MSZP, Párbeszéd, Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt),
 • Kovács Koppány Zoltán (Mi Hazánk),
 • Nagy László (Baloldali Kör Párt).

A szabolcsi vármegyeszékhelyen nem sok új nevet kell megtanulniuk az idei választás előtt a szavazóknak, hiszen a fő csata várhatóan Kovács Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje és Jeszenszki András, az ellenzéki összefogás indulója között dől el a polgármesterség. Öt éve csak ők ketten mérkőztek meg a székért, és akkor 53:47 százalékos aránnyal nyert Kovács, a két jelölt közötti több mint kétezer szavazat volt a különbség. Ezúttal két másik polgármester-jelölttel is meg kell küzdeniük: a Mi Hazánk Kovács Koppány Zoltánt, a helyi Baloldali Kör Párt pedig Nagy Lászlót indítja.

Hirdetés

Kovács Ferenc újbóli elindítása nem okozott meglepetést, hiszen a 64 éves politikus immár 2010 óta vezeti a szabolcsi települést, de volt korábban országgyűlési képviselő és a Magyar Röplabda Szövetség elnöke is.

Tavaly ősszel azzal került be a hírekbe, hogy a momentumos képviselő elkezdte róla terjeszteni, hogy a polgármester bemutatott neki, amikor az akkumulátorgyárról vitáztak. Ez utóbbi várhatóan a választáskor is kiemelt fontosságú kérdés lesz. Néhány hete egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is meglátogatta a kampányoló Kovácsot, és megkérte, adjon még öt évet az életéből a városnak. Ez a motívum egyébként két dolgot is jelenthetett: vagy úgy áll Kovács, hogy minél nagyobb támogatás kell neki, vagy pedig amiatt ment oda a kormányfő, mert ott biztos befutóra tett.

Ugyan Jeszenszki Andrásnál igencsak feltűnő, hogy ezúttal a jelölőszervezetek közül kimaradt a Demokratikus Koalíció, ám ez csak formalitás, hiszen a DK nyíltan Jeszenszkit támogatja, Dobrev Klára még személyesen is kampányolt mellette februárban, sőt ő mutatta be. Mégiscsak beszédes ugyanakkor, hogy május közepén, amikor Dobrev ismét a városban járt, Jeszenszki nem állt mellette a rendezvényen. A helyi hírek szerint az elmúlt időszakban mintegy ötvenen léptek ki a DK nyíregyházi szervezetéből.

(Index-tipp: sokkal szorosabb versenyben, mint öt éve, de nyer Kovács Ferenc.)

Debrecen már most lefutott meccs?

A debreceni jelöltek:

 • Mándi László (Összefogás a Cívisvárosért),
 • Salánkiné Kuti Zsuzsanna (Mi Hazánk),
 • Papp László (Fidesz–KDNP),
 • Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület).

Noha az elmúlt hetekben igencsak felkapott lett politikai szempontból Debrecen, nem úgy tűnik, hogy a kormánypártokat képviselő Papp László polgármester székét bármi is veszélyeztetné, ugyanis hiába fogott össze ellene nagyobb erőkkel az ellenzék, Papp 2019-ben elért több mint 60 százalékos támogatottsága nem illant el öt év alatt, a felmérések szerint. Még úgy sem, hogy az elmúlt időszakban többnyire a kínai akkugyár körüli vitáktól volt hangos a város. Ugyanakkor Papp László szerint ez igazából nem befolyásol semmit, legalábbis a választás kimenetelét véleménye szerint biztosan nem.

A debreceni református nagytemplom 2023. június 8-án

A debreceni református nagytemplom 2023. június 8-án

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Fidesz–KDNP jelöltjének legfőbb kihívója Mándi László lesz, aki hivatalosan az Összefogás Cívisvárosért szervezet színeiben indul, ám széles ellenzéki összefogás áll mögötte. Hogy ez mire lesz elég, egyelőre nehéz megjósolni, Papp öt éve 35 ezer voksot gyűjtött, míg a teljes ellenzék és a függetlenek akkor összesen alig érték el a húszezret. Most ráadásul még a mi hazánkos Salánkiné Kuti Zsuzsanna is ott lesz a szavazólapokon, akárcsak Gondola Zsolt Zoárd, aki a Civil Fórum Debrecen Egyesület nevű szervezet jelöltje.

Az országos helyzethez hasonlóan egyébként Debrecenben is vita lett a vitáról, amelyet Mándi szeretett volna elérni a helyi televízióban, ám Papp úgy reagált a kezdeményezésre, hogy amennyiben az ellenzéki jelölt kívánt volna, akkor a közgyűlésben számos alkalommal vitázhatott volna vele.

(Index-tipp: Papp László marad a polgármester, de szűkül az olló közte és ellenzéki kihívója között.)

Miskolcon kettészakadt az ellenzék, helyzetben a Fidesz jelöltje

A miskolci jelöltek:

 • Dohány András (független),
 • Lehoczki-Spider László (Nép Pártján),
 • Fintor Zsolt (független),
 • Pakusza Zoltán (Mi Hazánk),
 • Varga Andrea Klára (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum),
 • Tóth-Szántai József (Pont Mi Egyesület, Fidesz–KDNP),
 • Barkai László Lajos (DK, LMP, MSZP, Párbeszéd).

Az ellenzéki torzsalkodás és marakodás egyik állatorvosi lovává vált a mostani választásra a borsodi vármegyeszékhely, hiszen a 2019-ben elsöprő győzelmet arató közös jelöltet, Veres Pált felőrölték a politikai csatározások, és nemrég úgy döntött, el sem indul a város polgármesteri székéért. Veres öt éve 14 százalékpontot vert a Fidesz–KDNP jelöltjére, ám áprilisi döntésével igencsak komoly űrt hagyott maga után. Nem csoda, hogy

a városban ennek megfelelően heten is úgy érezték, elég erősek lesznek, hogy harcba szálljanak a polgármesterségért.

Veres helyéért talán a legesélyesebb jelölt Barkai László Lajos helyi gyermekorvos lehet, aki mögé beállt a DK, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd is. Ugyanakkor a Jobbik és a Momentum másik jelöltet támogat, Varga Andrea Klára alpolgármestert, aki mögött ott áll a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület is, amely Veres mögött öt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/06/03/nyiregyhaza-debrecen-miskolc-eger-salgotarjan-ellenzek-kormapnypartok-fuggetlenek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Perzselő hőség közeleg, csaknem 40 fok is lehet jövő héten

Hétvégére nyoma sem marad az esős időjárásnak. Az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap is túlnyomóan …