2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A halállistát író, bőnyi szurkáló kislány ellen büntetés nem, csak intézkedés alkalmazható

Hirdetés

A halállistát író, bőnyi szurkáló kislány ellen büntetés nem, csak intézkedés alkalmazható

Mint arról az Index is beszámolt, április 29-én reggel szívtájékon szúrta hatodikos tanulótársát, és súlyos életveszélyes sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában. A Telex információi szerint az összetűzés két, szomszédos Győr-Moson-Sopron vármegyei településről, Rétalapról átjáró kislány között tört ki.

Mirella már magához tért

A rendőrség hétfő esti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a kislány, aki elmúlt 12 éves, egy körülbelül húsz centiméteres pengéjű kést vitt magával otthonról, amelyet elrejtett a padjában. Az első órát követő kicsengetés után, amikor az osztály nagy része elhagyta a tantermet, a kést beleszúrta az előtte ülő sértett kislány hátába.

Az elkövető kislány halállistát is vezetett, amelyen zöld színnel jelölte azoknak a nevét, akiket nem akar megölni, és pirossal azokét, akiket likvidálna.

Hirdetés

A hátulról szívtájékon szúrt kislány, Mirella sokkos állapotban lévő édesanyja az AC Newsnak elmondta, hogy gyereke csendes, szelíd kislány, akinek soha nem volt konfliktusa az osztálytársaival.

A Blikk a győri kórházban tudott beszélni a megszúrt kislány, Mirella szüleivel. Az édesanya elmondta, olyan erős volt a szúrás, hogy a penge elérte a lány tüdejét, amiből rengeteg vért kellett leszívni. A gyermeket a műtét után az intenzív osztályon egy ideig altatásban tartották, de kora délután szerencsére már magához is tért.

De vajon felelősségre vonható, és ha igen, milyen büntetőjogi következményekkel számolhat Mirella bántalmazója?

Büntetés helyett intézkedés

Tóth Mihály büntetőjogász az esettel kapcsolatban a Klubrádiónak elmondta: a büntetőjog több mint tíz éve vezette be, hogy kivételesen, egyes nagyon súlyos bűncselekményeknél már tizenkét éves gyerekek is büntethetőek. A büntethetőségi korhatár korábban minden esetben tizennégy év volt. Úgy gondolták azonban – folytatta a jogászprofesszor –, hogy vannak olyan súlyos, erőszakos bűncselekmények, amelyekre nézve ennél fiatalabb elkövetők belátási képessége is megállapítható, ők is felelősek a tetteikért.

Ha a kislány betöltötte a tizenkettedik életévét, akkor büntetőeljárás indul ellene, és ebben az eljárásban nagyon gondosan megvizsgálják, hogy rendelkezett-e belátási képességgel, fel tudta-e mérni tettének következményeit, ami alkalmassá teszi őt arra, hogy büntetőügynek a vádlottja legyen

– fogalmazott a szakember. Ha úgy találják, hogy rendelkezik a belátási képességgel, akkor bíróság előtt kell felelnie.

Tóth Mihály ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bírósági eljárásban a kislány ellen büntetés nem, kizárólag intézkedés alkalmazható, amely jellemzően javítóintézeti nevelésben szokott testet ölteni. A javítóintézeti nevelés tartama egytől négy évig terjedhet.

Hol húzódjon a vétőképesség határa?

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/30/buntetojog-buntethetoseg-korhatar-belatasi-kepesseg-szurkalas-fiatalkoruak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vitézy Dávid: Már egy hónapja épül a kampányzebra az Astorián

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy új, jelzőlámpás gyalogátkelő létesül az Astoriánál, a Rákóczi úton, …