2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Vége a szabad szellemvárosozásnak a balatoni Pripjatyban

Hirdetés

Vége a szabad szellemvárosozásnak a balatoni Pripjatyban

Több lap is arról számolt be a napokban, hogy belépőjegyet kezdtek szedni a szentkirályszabadjai repülőtér mellett fekvő, egykori szovjet laktanya elhagyatott területét látogatóktól. A hír urbexes körökben kezdett terjedni, de némileg félrevezetőnek bizonyult: nincs belépőjegy, ám a területre csak airsoftozni lehet bemenni, amiért viszont valóban fizetni kell.

A volt szovjet laktanya mára romantikusan elhagyatott, telegraffitizett, kibelezett panelházai és egyéb épületei eddig különösebb akadály nélkül felkereshetőek voltak, de a tulajdonos, és a területen airsoft-pályát üzemeltető társaság megelégelte, hogy boldog-boldogtalan ki-be járkál, felmászik a sok helyen balesetveszélyes épületekre, és büntetlenül helyezheti el hulladékát, csinálhat felfordulást.

A legutolsó csepp a pohárban az volt, amikor valakik szétverték az autómat és az airsoft-pályát is – mondta a hvg.hu-nak Kiss Gábor, az airsoft-pályát üzemeltető és a volt laktanya őrzését is biztosító ArmyGang Airsoft Team szervezője.

Hirdetés

A csapat ezért a tulajdonossal egyeztetve úgy döntött, hogy lezárja a területet, sorompókat, kamerákat szereltet fel, felszámolják az illegálisan lerakott hulladékhalmokat, és csak annak engedélyezik a belépést – megfelelő díj ellenében – aki az airsoft-pályát szeretné használni. A szervező jelezte, szó sem volt arról, hogy belépőt szedjenek, de elismerte, hogy “azt nem tilthatom és kontrollálhatom, hogy az airsoftozni érkezők esetleg körülnézzenek a szellemvárosban, de ezt csak saját felelősségre tehetik meg.”

A Veszprémtől pár percnyire fekvő, Szentkirályszabadja melletti szovjet laktanya valaha forgalmas hadászati központ volt, de az ezrével itt állomásozó szovjet katonák 1990-ben elhagyták, majd 1996 után őrizetlenné is vált. Nagy részét, sokszor a kibelezett épületeket is, elborította a vegetáció. A posztapokaliptikus hangulat vonzóvá tette a területet a katasztrófaturisták és elhagyott helyek felfedezői – az utóbbi évek divatos kifejezésével élve urbexesek – számára, de a graffitikat nézve művészi hajlamú érdeklődők is szívesen felkeresték:

Graffiti az egy üres lakás falán a volt laktanyában
hvg.hu

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240509_szentkiralyszabadja-szovjet-laktanya-urbex-airsoft-balatoni-pripjaty#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Súlyos bírság fenyegeti vállalkozások százait, akik halogatják a fontos új bevallást

Több mint 2200 hazai importőrnek kellett volna adatot szolgáltatni a tavaly október elején indult CBAM-rendszer …