2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Úgy néz ki, nem lesz egyhamar katódgyáras lakossági fórum Ácson

Hirdetés

Úgy néz ki, nem lesz egyhamar katódgyáras lakossági fórum Ácson

Továbbra is téma a katódgyár ügye a Komárom-Esztergom megyei Ácson. A beruházás körüli kezdeti titkolózás, és az akkumulátoripari ágazat korábbi fejlesztéseivel, és a kínai hátterű új beruházásával kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt kialakult bizalomhiány a nyár elején a helyi önkormányzat meghasonlásához vezetett: a nyolctagú képviselő-testületből öten visszaadták mandátumukat.

A feszült hangulatú közgyűlésen a hvg.hu kamerája is ott volt:

“Napi 300 tonna katódról beszélünk, és az útjaink már így sem bírják” – videóriport Ácsról

Dühös minifórum az utcán, lemondások a közgyűlésben, titkolózás utáni magyarázkodás a legújabb és egyik legnagyobb hazai akkumulátoripari beruházás, az ácsi katódgyár bejelentése nyomán. Mit épül majd a város határába? Mitől tartanak a helyiek? Milyen haszna lesz a városnak? És vajon ki az a régi ismerős, akinek bizonyára csurran-cseppen majd valami az üzletből?

Hirdetés

Azon az ülésen a lemondások mellett arról is döntött az ácsi képviselő-testület, hogy még augusztus 31. előtt lakossági fórumot írnak ki a katódgyár ügyében. Most azonban úgy tűnik, ezt mégsem tartják meg: a soron következő, augusztus 29-i közgyűlés napirendjén ugyanis szerepel egy Szentirmai István polgármester által jegyzett javaslat, ami a fórumról szóló határozat visszavonásáról szól.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz lakossági fórum, csupán azt, hogy később tartják meg. Mint a polgármester a hvg.hu megkeresésére elmondta, nem tart még ott a tervezés, hogy érdemben választ tudjanak adni a felmerülő kérdésekre, ezért célszerűbbnek látták, hogy később tartsák meg az eseményt. Erre viszont már konkrét időpont is van: október 3.

A javaslat értelmében aznap előbb lesz egy közmeghallgatás – az még nem világos, hogy ezt már az új, a debreceni CATL-gyárral kapcsolatos, botrányba fulladó közmeghallgatások tapasztalati nyomán a kormány által kiüresített szabályok alapján, de végül is mindegy, ugyanis –, utána lakossági fórumot is tartanak a javaslat szerint. Utóbbit aznap este hattól tervezik a Bartók Béla Művelődési Ház nagytermében. Itt megjelennének a beruházó Bamo Technology Hungary Kft. képviselői is, akik ehhez előzetesen kérdéseket is várnak majd egy külön erre szolgáló e-mail-címen.

Hogy mit lehet tudni jelenleg a nagyberuházásról, arról a héten beszéltek a cég képviselői, erről itt olvashat részletesen:

Évi 100 ezer tonna katódpor, egy terawattórányi áram, lakótelep a dolgozóknak – elmondták, milyen gyárat terveznek a kínaiak Ácsra

Évi egy terawattnyi energiát felhasználva termelne 900 dolgozó évi 100 ezer tonna katódport az Ács mellé tervezett kínai hátterű katódgyárban. A Bamo Technology vezetése a Magyarországon megjelenő kínai akkumulátoripari szereplők közül elsőként állt ki újságírók elé, hogy részletezze a sok indulatot kiváltó, több mint 530 milliárd forintos beruházást.

Borítóképünkön: a tervezett beruházás helyszíne Ács határában.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230825_lakossagi_forum_acsi_katodgyar_bamo_technology_akkumulatoripar_beruhazas_vallalkozas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2024-ben is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program a kkv-k számára, a feltételek sem változnak

Továbbra is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Kártya …