2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Szakszervezetet alapítanának az ételfutárok

Hirdetés

Szakszervezetet alapítanának az ételfutárok

A kata adózási forma kivégzése óta egyre rosszabb futárként dolgozni, van, aki korábban heti öt nap dolgozott 10 órákat, mára hat nap 10 órás munkával keresi meg ugyanazt a pénzt, mint előtte – derül ki a 444.hu írásából. A lap szerint a platformcégeknek (Wolt, Foodora) dolgozó futárok nem csak a kedvezőtlenebb átalányadózás miatt járnak rosszabbul, de az őket foglalkoztató cégek is egyre rosszabb feltételekkel alkalmazzák őket, és az alvállalkozói létből is fakadnak hátrányok:

  • a cégek újabban már nem fizetnek az állásidőért,
  • maguknak kell saját költségen javítani kerékpárjukat/motorjukat/autójukat,
  • nincs táppénz, aki kiesik, bevétel nélkül marad,
  • bármikor elbocsáthatják őket,
  • egyes platformcégek olcsó külföldi munkaerőt (főleg vietnámi és filippínó dolgozókat) alkalmaznak.

Ha elég kemény lesz az Európai Parlament, teljes jogú alkalmazottak lehetnek az ételfutárok és a taxisok

Egyre többen vannak a digitális platformoknak dolgozó ételfutárok, taxisofőrök és háztartási alkalmazottak, munkajogi helyzetük pedig átláthatatlan. Az EU azzal rendezné a helyzetüket, hogy alkalmazottnak nyilvánítaná őket. Ehhez hét feltételt vizsgálnának, ebből három fennállása esetén lenne kötelező munkavállalóként foglalkoztatni őket.

A Futárok Ligája ezért szakszervezet igyekszik felállítani, amivel el szeretnék érni, hogy legyen minimális órabér, 80 százalékos költséghányadba kerüljenek az átalányadózásban, és az állam szabályozza megfelelően a munkavégzés kereteit, amit egyébként az Európai Bizottság is szorgalmaz: például egy bizonyos mennyiségű havi ledolgozott munkaóra utána automatikusan alkalmazotti státuszba kerüljenek.

Hirdetés

A futárszakszervezetnek 2300 forintos tagdíja lenne, amivel biztosítás járna.

Egymilliós fizetés ígéretével csábítana magához futárokat a Kifli

Új bónuszrendszer révén elérhető, havi nettó egymillió forintos bér ígéretével növelné 500-ról 600-ra futárai számát a Kifli.hu. A plusz pénz a délutáni és hétvégi extra műszakokért járhat.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240322_etelfutar-futar-szakszervezet-foodora-wolt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Luxusberuházás készül a festői pilisi tó partján, éppen kipenderítik a horgászokat

“Horgászni tilos!” feliratok jelentek meg a Csobánka, Pilisvörösvár és Pilisszentiván között fekvő Határréti-tározón. A kedvelt …