2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem ön van rosszul bekötve, ha ébredés után semmi sem jó

Hirdetés

Nem ön van rosszul bekötve, ha ébredés után semmi sem jó

A délutáni alvás kétségkívül az egyik legjobb dolog lehet a hétköznapokban. Fáradtan, a munkából hazaérve az ember sokszor másra sem vágyik, mint arra, hogy a korai kelést és az egész napos nyüzsgést hátrahagyva kicsit kikapcsolhassa az agyát, és ledőlhessen az ágyra vagy a kanapéra. 

Amennyire jó ötletnek tűnik azonban egy félórás szunyókálás, annyira megbánhatjuk, amikor felébredünk, ugyanis sok esetben rosszkedvűen, leverten, a helyünket keresve térünk magunkhoz, közérzetünk pedig sokkal rosszabb, mint az alvást megelőzően. 

A jelenséggel már sokan találkozhattak, így senkinek sem érdemes magában keresni a hibát a letaglózó érzés és rossz kedv miatt,

Hirdetés

ezt az állapotot ugyanis a szaknyelv „sleep intertia” azaz alvás utáni tehetetlenség néven ismeri, ráadásul magyarázat és megoldás is van rá. 

Az alvás után ugyanis nem azonnal kerülünk éber állapotba, ez az időszak egyfajta ködös átmenet, az álom és az ébrenlét között. Az alvás utáni tehetetlenség tehát egy olyan időszakra utal, amikor az ébredés után, különösen egy mély alvási szakaszból vagy szunyókálásból felébredve, a kognitív és motoros teljesítmény csökkent állapotában vagyunk.

Ebben a fázisban az egyének gyakran nehezen szabadulnak meg álmosság érzéstől, és időbe telik – kinek több, kinek kevesebb –, hogy visszanyerjék a teljes élénkségüket és a normális agyműködésüket. A jelenség lassabb kognitív képességeket, a reakcióidő lassulását és csökkent döntéshozó készségeket eredményezhet, ráadásul lehangoltság, rossz kedv és dezorientáltság is felléphet.

De pontosan mi válthatja ki ezt az állapotot? 

Az alvási szokásaink és a cirkadián ritmusunk is okolható

Az alvás utáni tehetetlenség alapvető okai különböző fiziológiai és idegrendszeri tényezők összetett kölcsönhatására vezethetők vissza. Ezek közül az egyik legáltalánosabb magyarázatot az adhatja, hogy milyen alvási szakaszban ébredünk fel. 

Az alvásunk ugyanis, mint az köztudott, több szakaszra osztható, ideértve a felületes alvást, a gyors szemmozgású (REM) alvást és a mély alvást is. Az ébredés a mély alvási szakaszban gyakran kiválthat erősebb alvás utáni tehetetlenséghez vezető reakciót, mivel

az agynak és a testnek át kell térnie az alacsony aktivitású állapotból a fokozott élénkségbe, azaz az aktív […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/26/alvas-utani-tehetetlenseg-ebredes-rosszkedv-hangulat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …