2023. június 8., csütörtökMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.08. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ne aggódjon, ha a zsiráfjának kisebb az agya!

Hirdetés

Ne aggódjon, ha a zsiráfjának kisebb az agya!

2016-ban a Duke Egyetem Antropológiai és Anatómiai Tanszékén mutatták ki, hogy a viszonylag nagyobb agy összetettebb kognitív készségekkel járhat, innovatív megoldásokkal, hatékonyabb erőforrás-feltérképezéssel és táplálékszerzéssel. Ugyanebben az évben a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban részletesen ismertetették, hogy a relatív (testmérethez viszonyított) agyméret előre jelezheti a különböző feladatokban várható sikereket.

Az eszességet a fajok esetén a választásokkal, valószínűségi döntésekkel mérik. Az állatvilágban kevés olyan faj van, amelyről elmondhatjuk, hogy valószínűségek vagy statisztikák alapján tud választani, ez eddig csak a főemlősökről és egy új-zélandi alpesi papagájról, a keáról derült ki. De az biztos, hogy az összes fajnak, amely jól szerepelt az intelligenciaméréseken, a testméretéhez képest nagy agya van. Egy most közzétett, a Nature-ben megjelent tanulmány szerint azonban a valószínűségi számítások használata elterjedtebb lehet, hiszen egy relatíve kis agyú állat, a foltos nyakorján (ahogy a nyelvújítók nevezték a zsiráfot) is használja.

A cukkinit rühellik

A valószínűségen és statisztikán alapuló gondolkodás bonyolultnak tűnik, és különbözik az alapvető számolási készségektől, ezért az állatokkal végzett viselkedési kutatás egyik kihívása a valószínűségi gondolkodás és a numerikus képességek differenciálása. Az új zsiráfkísérletben sárgarépa és cukkini közül kellett választaniuk az állatoknak, a kutatók két dobozból vették ki a zöldségeket, és a zsiráf a dobozt ugyan látta, de azt nem, hogy mi van a kísérletező kezében. Az egyik nagy dobozban 20 sárgarépa és 80 cukkini, a másikban pedig 80 sárgarépa és 20 cukkini lapult. A 20 tesztből álló első körben négy zsiráf vett részt, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/11/zsiraf-agy-meret-valoszinuseg-szamitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Grönlandon találhatták meg a globális felmelegedés ellenszerét, ami a söripart is segíti

Grönlandon találhatták meg a globális felmelegedés ellenszerét, ami a söripart is segíti

Évtizedek óta hangoztatják, hogy most van az utolsó alkalom arra, ha szeretnénk megállítani globális felmelegedést, …