2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mit profitálnak a válásból a nők?

Hirdetés

Mit profitálnak a válásból a nők?

Itthon is az a tapasztalat, hogy a nőket felszabadítja a válás, a férfiak viszont a szakítás után lelkileg sérülékenyebbek és nehezebben birkóznak meg a rájuk szakadó űrrel. Mégsem fordulnak szakemberhez. Egy amerikai kutatás is azt bizonyította, hogy a nőknek jót tesz a végleges és hivatalos szakítás. A válás sokkal gyakoribb és elfogadottabb manapság, mint néhány évtizede, az amerikaiak 55 százaléka gondolja, hogy az emberek a kelleténél tovább maradnak a rossz házasságokban.

Felszabadító is lehet

A válás még gyerekkel együtt is lehet pozitív esemény, ha megfelelő körülmények között történik. Paul R. Amato, a Penn State University szociológusa a házasságok minőségét és a válásokat kutatja. Már több mint húsz évvel ezelőtt leírta a válás szülőkre és gyerekekre gyakorolt következményeiről, hogy a válás sok fél boldogságát eredményezheti. Ennek oka, főleg a nőknél jelentkező új autonómia, a privát fejlődés, az önbizalom növekedése, az erősebb kontroll saját életük felett. Az elvált anyukáknál a karrierlehetőségek is megsokszorozódtak. Fellendült a társadalmi életük, boldogabbak lettek.

Régen a tanulmányok elsősorban a válás negatív következményeit vizsgálták, pedig számos jó hatást is ki lehet mutatni. Connie R. Wanberg, a Minnesota Egyetem professzora, társszerzője a válás és a munka kapcsolatát vizsgáló tanulmánynak. Hiába kutatja már jó pár éve a témát, még őt is sokkolta, hogy hányan mondták, a válás után jobban teljesítettek a munkában is! 

Hirdetés

A londoni Kingston Egyetem korábbi tanulmánya szerint a nők a válást követő ötödik évben is boldogabbak voltak, mint korábban bármikor. Felszabadulnak, és általában a válási procedúrát sem egyedül csinálják végig, vannak támogató kapcsolataik, barátaik, nem fordulnak az alkohol felé, mint sok férfi. De persze sokáig ez sem változtatott azon, hogy

a válás a kudarc kategóriába esett, még akkor is, ha a házasság boldogtalan volt.

Ma már nem annyira jellemző a válás megbélyegzése és elítélése, sokan a második vagy harmadik házasságukban élnek, de néhány évtizeddel ezelőtt a válásra még iszonyúan káros, a gyerekekre romboló hatású folyamatként tekintettek. Ma már úgy gondolkoznak erről a pszichológusok, hogy a válásnak nem kell feltétlenül borzalmasnak lennie, de a kisgyerekkel elváló anyákat még mindig megbélyegzi a társadalom, hiszen az anyának minden kultúrában a család szükségleteit kell előtérbe helyeznie a sajátjai helyett.

A hazánkban is járt The New York Times-bestsellerszerző, Esther Perel írja az Affér, avagy gondoljuk újra a hűtlenséget című könyvében, hogy

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/05/04/valas-nok-ferfiak-pszichologia-felszabadulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így kaphatjuk vissza az elvesztett időt

Egyre többen idegenkednek a természettől, az állatoktól, terjed a biofóbiák száma és fajtái (pók, rovar, …