2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Hevesi Kriszta a pornóról: Azt veszítjük el vele, amit keresünk

Hirdetés

Hevesi Kriszta a pornóról: Azt veszítjük el vele, amit keresünk

Van valami a levegőben májusban, tombolnak a hormonok, és a szokásosnál is jobban előtérbe kerül az intimitás, egymásra hangolódás, a közelség, a meghittség és persze az érintés utáni vágy. Az érintés utáni éhségről pedig a híres-hírhedt kísérlet óta tudjuk, hogy még az ételnél is fontosabb számunkra, nélküle nem tudnánk életben maradni. Az intimitás legszorosabban megélhető formája pedig a szex. Legalábbis – sztereotípiák szintjén – a férfiak többsége így gondolja.

Nem cáfolta ezt az állítást Hevesi Kriszta szexuálpszichológus sem a Ma is tanultam valamit podcast legújabb adásában, ám azonnal jelezte, hogy többféle intimitás is létezik. Például az érzelmi intimitás, ami arról szól, mennyire tudunk megnyílni, és mennyire engedjük be a másikat. De létezik a hasonló életfelfogásból eredő szellemi közelség, vagy éppen a közös élményekből, örök emlékekből táplálkozó szociális intimitás is. És hogy miként éljük meg őket, milyen kötődési stílust sajátítottunk el, az már a születés után hamar eldől.

Hevesi Kriszta

Hevesi Kriszta

Hirdetés

Fotó: Szollár Zsófi / Index

A bölcsőből hozzuk magunkkal

Kissé leegyszerűsítve: két alapvető kérdés alakítja ki, miként éljük meg az intimitást: szerethetőnek tartjuk-e magunkat, és számíthatunk-e a másikra?

Akiket például babaként gyakran ölbe vettek és ölelgettek, amikor értük mentek az óvodába, szerethetőnek tartották magukat, és mindig bíztak abban, hogy anya eljön értük, jó eséllyel biztonságos kötődők lesznek. A szorongó kötődők folyamatosan aggódnak, hogy kevesek a másiknak, és elveszíthetik őt. De léteznek elkerülő kötődők is, akik szerethetőnek tartják magukat, de nem várnak sokat a másiktól. Hevesi Kriszta szerint ezek a korai évekből hozott tapasztalatok belénk égnek, és nehéz azokat később megváltoztatni.

Elrendezte jól a természet, de…

Szerelem és intimitás – két nehezen megfogható és főleg nehezen mérhető fogalom. Úgy tervezte azonban a Természet, hogy a szülésnél, az anya-gyerek kapcsolatnál, ölelés és szex közben (nőknél-férfiaknál egyaránt) is oxitocin (kötődési hormon) szabadul fel. Az intimitáshoz azonban nem elég a puszta vonzalom (például szerelem első látásra), hanem elengedhetetlen a másik megismerése.

Éppen ez a gond a rapidrandi-alkalmazásokkal, hogy sok esetben először szex, és csak azután – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2024/05/03/hevesi-kriszta-a-pofnorol-az-veszitjuk-el-amit-keresunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ihatjuk már saját izzadságunkat is

A technológia fejlődésével egyre több okos tárggyal vehetjük körbe magunkat, friss hír az áramütéssel operáló …