2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ezért lett a hétfő a legutáltabb nap a héten

Hirdetés

Ezért lett a hétfő a legutáltabb nap a héten

A hét első napja a pihentető vagy aktívan töltött hétvége után a legtöbb embernek igazi kínszenvedés, a munkába való ismételt visszatérés, a korán kelés és az egész heti teendők terhe ezen a napon mégis egyszerre nyomja a vállunkat – emiatt a hétfőre már hosszú évtizedek óta mint a hét legrosszabb és legnehezebben elviselhető napjára tekintünk.

De tényleg ez a legrosszabb nap a héten? 

A tudomány már hosszú évtizedek óta igyekszik a legtöbb bizonyítékot begyűjteni ennek a bizonyítására, így az sem meglepő, hogy temérdek kutatás és tanulmány támasztja alá azt, amit a legtöbb ember a saját bőrén is megtapasztal minden hét első napján. 

Hirdetés

Hiába alszunk többet hétvégén, hétfőn ráfázunk erre 

Ennek az egyik fő oka a Mental Floss cikke szerint az, hogy a legtöbb ember nem alszik eleget a hét folyamán, a hétköznapok alváshiányát emiatt pedig a hétvégéken igyekeznek bepótolni. A hétvégi, hosszabb alvásidő azonban annak ellenére is, hogy csak mindössze két napig tart, összezavarhatja a testünk biológiai óráját.

A tudósok szerint ez az extra alvás csak még fáradtabbá tesz minket a hét elején, ezért az sem véletlen, hogy a hétfőket igazi szenvedésként éljük meg, hiszen a testünk a hétvégén jó eséllyel hozzászokott ahhoz, hogy délelőttbe nyúlóan lustálkodunk. 

Ennek bizonyítására tett kísérletet a Flinders Egyetem alvásszakértője, Leon Lack és csapata, amely egy hétvége során 16 embert követett nyomon, akiket arra kértek, hogy egy kicsit később feküdjenek le, mint a hétköznapokon, de aludjanak két órával többet, mint általában azt tenni szokták. 

A kutatók ezt követően a nyálminták és a hormontesztek összehasonlításával megállapították, hogy a résztvevők biológiai órája 45 perccel késett.

Lehet, hogy ez nem hangzik soknak, de ez egyben azt jelenti, hogy vasárnap […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/08/hetfo-legrosszabb-nap-munka-hetvege/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tájtervezés fontossága a fenntartható vízgazdálkodásban

A kutatók a cikkben megfogalmazzák, hogy az édesvizek biológiai sokféleségének megőrzéséhez és ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosításához optimalizációs …