2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy új módszerrel mentenének emberéleteket Magyarországon

Hirdetés

Egy új módszerrel mentenének emberéleteket Magyarországon

Annak ellenére, hogy a szívelégtelenség a felnőtt népesség 2 százalékát érinti, a gyakoribb ráktípusokkal megegyező halálozási aránnyal rendelkezik, sokszor nem megfelelően diagnosztizált. Bár az utóbbi időben előrelépés történt a terápiák elérhetőségében és az ellátási rendszer javulásában, Magyarországon körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben. 

A betegség általi 1 éves halálozás hazánkban magas, eléri a 17 százalékot.

Hirdetés

A szívelégtelenség ráadásul a kórházi felvételek egyik vezető oka, és jelentős gazdasági terhet is ró az egészségügyi ellátásra. 

„2024 tavaszán Kelet-Közép-Európa és a balti régió 11 országában végzett felmérés által országspecifikus adatok állnak rendelkezésre, amely további szakmai javaslatot is megfogalmaz az egyes országok számára a szívelégtelenség kezelésére.  A betegség felismerésében háziorvosok, kardiológusok és belgyógyászok vesznek részt.

A kezelést főként az alapellátást végző központokban kezdik meg, de országszerte 20 speciális centrum is létezik, amely kifejezetten a szívelégtelenségre szakosodott. A következő időszakban ezeknek a munkáját szeretnénk tovább segíteni

– mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Kardiológia Tanszék vezetője a Magyar Kardiológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke. 

Az MI is belép a diagnosztikába

A diagnosztika és az ellátás hatékonyságának és minőségének további fejlesztése érdekében a legújabb egészségügyi digitalizációs eszközök – köztük a mesterséges intelligencia és a célorientált adatkutatás- és elemzés – Magyarországon is egyre jelentősebb szerepet kapnak – hangzott el az AstraZeneca és a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) közös sajtótájékoztatóján.

A stratégiai keretszerződés összhangban van a felmérés hazai ajánlásával, az együttműködésnek része a szívelégtelenség-centrumhálózat fejlesztése, a szakemberek képzése, a specifikus diagnosztikus módszerek bevezetésének támogatására, illetve az adatvezérelt egészségügyi és mesterséges intelligencia (MI) megoldások közös kutatása és fejlesztése. 

A komplex ellátással jobban a kilátások

Az együttműködés egyik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/04/28/mesterseges-intelligenciaval-javitananak-a-szivbetegsegek-statisztikajan-itthon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évszázadok óta tombol egy gigantikus vihar, és esze ágában sincs elcsitulni

Miután felfedeztük a Merkúr tűz és jég uralta felszínét, túléltük a Vénusz perzselő hőségét, megpihentünk …