2024. február 29., csütörtökMa  napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.02.29.  Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy gyümölcs lehet az Alzheimer-kór és a demencia elleni harc kulcsa

Hirdetés

Egy gyümölcs lehet az Alzheimer-kór és a demencia elleni harc kulcsa

Gyerekként vélhetően a legtöbben hallhatták szüleiktől, hogy a répa elfogyasztásától fütyülni fogunk tudni, míg a napi egy alma megevése miatt a doktorbácsit sem kell gyakran meglátogatnunk.

Az egészséges táplálkozás kapcsán nem telik el úgy nap, hogy a kutatók és a tudósok ne tennének új felfedezést, így az is mindig változik, hogy pontosan mi az, amit megehetünk, minek kifejezetten javasolt a fogyasztása és mi az, amit messziről kerülnünk kell.

Mindez már tényleg egyáltalán nem meglepő, azt azonban korábban biztosan kevesen gondolták csak, hogy

Hirdetés

A „MINDENNAP EGY ALMA, AZ ORVOST TÁVOL TARTJA” MONDÁS OLYAN BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE, ÉS KEZELÉSÉRE IS IGAZ LEHET, MINT AZ ALZHEIMER-KÓR VAGY ÉPPEN A DEMENCIA.

Ezt az elméletet legutóbb egy Sydney-i tudós, Dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató kezdte terjeszteni, aki állítja, bizonyítékok vannak arra, hogy a rendszeres almaevés javítja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – hiszen a gyümölcs temérdek fontos, elengedhetetlen vitamint és ásványianyagot tartalmaz.  

Az alma ugyanis gazdag fenolokban, például flavonoidokban, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát azáltal, hogy megvédik az agyat a káros anyagoktól.

A flavonoidok – amelyek sok más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók –, ráadásul erős antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit is.

Fontos a gyümölcs, de a csokoládé és a bor is működhet

Egy korábbi 2800, ötvenéves résztvevő bevonásával készült amerikai tanulmány szintén megállapította, hogy azok, akik kevésbé flavonoidban gazdag ételeket esznek, 2-4-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek Alzheimer-kórban vagy demenciában későbbi életük során, mint azok, akik rendszeresen fogyasztják ezeket.

A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban magas arányban előfordulnak, de a csokoládé és bor is tartalmazza. Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékony hatással vannak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/28/gyumolcs-alma-alzheimer-kor-demencia-agymukodes-taplalkozas-egeszseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …