2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Beethoven a festőőrültségbe betegedett bele

Hirdetés

Beethoven a festőőrültségbe betegedett bele

Az ólommérgezés (szaturnizmus) végig kíséri az emberiség történetét. A szennyezett élelmiszerek és a bor mellett bizonyos foglalkozások is növelték megjelenésének kockázatát évszázadokon keresztül. A Római Birodalomban olyan sokszor jelent meg szinte járványszerűen, hogy egyes történészek szerint még a bukásához is hozzájárult. A 19. századig pedig erősen sújtotta a művészeket, főleg a festőket, a festékek ólomtartalma miatt, olyannyira, hogy „festőőrültségnek” is nevezték az ólommérgezést. Ebben szenvedhetett Michelangelo és Caravaggio – akiknél kimutatható és ezzel összefüggésbe hozható mentális zavarok voltak –, illetve Rubens, Goya, Van Gogh, Renoir, de gyanús Klee és Frida Kahlo is.

Az ólommérgezésnek számos tünete lehet a hasi fájdalomtól kezdve a székrekedésen át a halláskárosodásig, de akár az ingerlékenység, a görcsrohamok és a hányás is jelezheti.

Hirdetés

A kutatók most Beethoven hajfürtjén végeztek elemzést és megállapították, hogy döbbenetesen magas a hajszálak ólomszintje. Az egyik hajfürtön grammonként 380 mikrogramm ólom volt, a másik 258 mikrogramm ólmot tartalmazott. Az érthetőség kedvéért: a normál szint ma maximum 4 mikrogrammban van megállapítva. Emellett mérték az arzén mennyiségét is, az a szokásos 13-szorosa volt, a szintén mérgező higany szintje pedig az elfogadható érték négyszerese volt.

Bűnös-e az ólom?

Paul Jannetto, a tanulmány társszerzője azt mondta, soha nem látott még ilyen magas ólom és arzén értékeket hajon, noha a Mayo Clinicen patológus, ahol a világ minden tájáról származó mintákat vizsgálnak.

Nem biztos ugyanakkor, hogy a haj ólomszintje megfelel a vér ólomszintjének is, vagyis csak azért, mert Beethoven haja ilyen nagy mennyiségű ólmot tartalmazott, ne vegyünk rá mérget (vagy arzént), hogy valóban ólommérgezésben szenvedett. A Dél–Ausztráliai Egyetem egyik biofizikusa nem vett részt a tanulmányban, de annyival kiegészítette, hogy az ólomkohászatban dolgozók hajának elemzéséből ők is magas […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/05/27/beethoven-suketseg-betegseg-dns-olom-mergezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ettől változhat meg a folyók áramlási iránya

A folyók mindenféle furcsa dolgot művelnek, a visszafelé áramlástól kezdve az irányváltoztatásig, és néha ezeket …