2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Akár fél év is elég egy új nyelv megszületéséhez

Hirdetés

Akár fél év is elég egy új nyelv megszületéséhez

Az antarktiszi kutatás nem mindenkinek való, még azoknak sem, akik extrém kalandokat keresnek az életben, az itteni körülmények ugyanis rettentően megterhelőek az emberi szervezetnek, mind mentálisan, mind fizikailag. Télen teljes izoláció jellemzi a régiót akár hat hónapig is, hideggel, hosszú éjszakákkal és persze rengeteg kutatómunkával. Az itt dolgozók jobb híján, hiszen sétálni vagy moziba menni nem tudnak, sokat beszélgetnek egymással, ami egy furcsa jelenséghez vezetett a közelmúltban. Kialakult ugyanis az angol egy új dialektusa, az antarktiszi angol.

Bázis angol

2018 telén egy tanulmány tárta fel, hogy az egyik legnagyobb antarktiszi kutatóállomáson, a Rotherán saját nyelv alakult ki a 26 ott dolgozó tudós között. Az önkéntelenül kifejlesztett új, regionális angolt két dolog idézte elő: az elzártság és a sokféle nacionálé. Az izoláció miatt az egymással való interakciók a normális sokszorosára nőttek, a sokféle nemzetiség pedig sokféle angolt hozott. Akcentusokat, vagy angolt, mint idegen nyelvet, ugyanis a részt vevők között voltak az amerikain, skóton, walesin kívül németek és izlandiak is. Gondoljunk csak a skót angolra, ember legyen a magyar talpán, aki megérti.

A németek és az izlandiak angol kiejtése egyre jobban hasonlított az angol anyanyelvűek kiejtéséhez.

Hirdetés

Marlon Clark az egyik a 26 kutató közül, aki a Rothera állomáson dolgozott. Elmondása szerint az Antarktisz annyira elszigetelt, hogy gyorsabb eljutni valakihez a Nemzetközi Űrállomáson, mint orvoshoz vinni valakit a téli Antarktiszról. Szabadidejükben biliárdoztak és főleg beszélgettek, mert a műholdas hazatelefonálások nagyon drágák lettek volna. De közben egy furcsa kísérletben is részt vettek: néhány hetente 10 perces hangfelvételeket készítettek, amiken ugyanazt a 29, sok magánhangzót tartalmazó, a mindennapjaikban rendszeresen használt szót ismételték. Ezek főleg olyan kifejezések voltak, amik az angol különböző akcentusaiban eltérnek egymástól. Amikor a felvételeket megvizsgálták, a német Ludwig-Maximilians Egyetem fonetikai kutatói felfedezték, hogy néhány szó kiejtése kissé megváltozott. Ez volt az új akcentus kialakulásának a kezdete, amit az idézett elő, hogy a többiek beszéde hatott mindenkinek a hangképzésére.

Mivel a kutatóknál csak hat hónap volt az összezártság ideje, csupán apró változások történtek, de néhány magánhangzó határozottan eltolódott. Például az „ou” hangnak megváltozott a képzési helye az olyan szavakban, mint a flow és a sew. Számítási modellek segítségével vizsgálták, mi történt a bázison tartózkodók angoljával. Voltak a beköltözés előttről származó hangfelvételek is, tehát rendelkezésre állt viszonyítási alap, amihez képest láthatóak voltak az akusztikus hullámok változásai. Szinte hallhatatlan eltérések voltak, de például a walesi beszélő akcentusa liverpooli (Scouse) akcentussá változott. A német munkatárs angol kiejtése egyre jobban hasonlított a brit anyanyelvűek angoljára.

Multikulti népek

Ugyanez történt anno a Mayflower fedélzetén, amikor az összezárt, különböző nemzetiségű emberek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/04/28/nyelvjaras-angol-antarktisz-akcentus-kutatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A melegnél komolyabb oka is lehet, ha liheg a kutya

A kutyák az emberekkel ellentétben nem izzadással adják le hőt, hanem lihegéssel (bár a közhiedelemmel …