2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A pingvinfiókák és a fókabébik lehetnek a klímaváltozás első komoly áldozatai

Hirdetés

A pingvinfiókák és a fókabébik lehetnek a klímaváltozás első komoly áldozatai

Régóta figyelmeztetnek arra, ha nem változtatunk az életvitelünkön, akkor a Földünk, azaz az élő- és növényvilág is hamarosan a globális felmelegedés áldozata lesz. Az állandó riogatás korántsem alaptalan – még ha egyeseket ez bosszant vagy hidegen hagy. A közösségi oldalakat görgetve persze sokszor megszakad a szív, amikor az élőhelyeiket elhagyni kényszerülő, sokszor szenvedő állatokról látunk képeket és videókat, a probléma orvoslásáért azonban továbbra sem teszünk eleget.

Az Antarktisz olvadó jéghegyei szinte hetente kerülnek be a hírekbe, azt pedig talán mindenki érti, hogy ha így folytatódik a sarki jég olvadása, akkor 2100-ra akár egy méterrel is magasabb lehet a tengerszint, ami beláthatatlan következményekkel járna világszerte. A probléma jelentőségéről nem szabad megfeledkezni, azonban ezúttal az ózonlyukkal kapcsolatban érkeztek aggasztó hírek délről. 

Az Antarktisz feletti ózonlyukak ugyanis sokkal tartósabb ideig vannak nyitva, mint korábban, így sokkal több UV-sugárzásnak teszik ki a pingvinfiókákat és a fókabébiket. 

Hirdetés

Mindez annak ellenére történik, hogy az elmúlt 25 évben az Antarktisz felett tavasszal képződő ózonlyuk zsugorodni kezdett. Az elmúlt négy évben viszont szokatlanul hosszú ideig fennmaradt. Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy

a novemberi zárás helyett egészen decemberig nyitva maradt a lyuk.

Mindez amiatt problémás, mert kora nyár van – az új növények növekedésének döntő időszaka az Antarktiszon, valamint a pingvinek és fókák költési csúcsszezonja. Ez aggodalomra ad okot, hiszen amikor az ózonlyuk kialakul, több ultraibolya sugárzás jut át a légkörön. És bár a pingvinek és a fókák alapvetően olyan védőburokkal rendelkeznek, ami megóvja őket ettől, az újszülött állattok sokkal sebezhetőbbé válhatnak.

Még évekig nyögjük az ózonlyukak hatásait 

De minek köszönhetjük az ózonlyukakat? Az elmúlt fél évszázad során a Földet védő ózonrétegét klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC) károsították, ami miatt az ózonpajzson lyuk keletkezett. A globálisan összehangolt fellépésnek köszönhetően az ezért felelős anyagok használatát betiltották mára, ám még így is évtizedekbe fog telni, mire teljesen eltűnnek a légkörből, mivel élettartamuk rendkívül hosszú. Emiatt hallhatjuk minden évben azt, hogy ózonlyuk képződik. Az ózon által okozott károk pedig az Antarktiszt különösen sújtják.

Amikor a lyuk kialakul, az UV-index megduplázódik, és eléri a szélsőséges szintet – hozzávetőlegesen a 7-es feletti érték már extrém magasnak számít, az Antarktiszon pedig megesett, hogy 14-es értéket rögzítettek. 

Szerencsére a szárazföldön a legtöbb faj alvó állapotban van, és a hó alatt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/05/06/antarktisz-globalis-felmelegedes-klimavaltozas-ozonlyuk-elovilag-foka-pingvin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így kaphatjuk vissza az elvesztett időt

Egyre többen idegenkednek a természettől, az állatoktól, terjed a biofóbiák száma és fajtái (pók, rovar, …