2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Történelem Párizsban: őrült fordulatok után Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost

Hirdetés

Történelem Párizsban: őrült fordulatok után Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost

Hosszú utat járt be Alexander Zverev a Roland Garros-döntőig, és nem csak azért, mert amióta rögzítik a mérkőzések idejét (1991), még senki sem jutott el az RG-fináléig 19 óra 27 percet teniszezve az első hat meccsén.

Egy Grand Slam megnyeréséhez át kell menned nehézségeken, és lesznek az utadon hullámvölgyek is. Nem fogsz úgy Grand Slamet nyerni, hogy minden meccseden játszmavesztés nélkül győzöl. Jó, vannak játékosok, akiknek ez sikerül, Roger és Rafa megcsinálta párszor. Örülök az útnak, amit bejártam, és ahogy végigmentem rajta

– magyarázta az elődöntő után.

A 27 éves hamburgi 2016-ban szerepelt először a French Open főtábláján, és az elmúlt három évben mindig az elődöntőben búcsúzott. A párizsi salakon egyszer kapott ki ötjátszmás csatában: 2021-ben a fináléba kerülésért Sztefánosz Cicipasz állította meg (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 3:6) – másik tíz alkalommal ő nyerte a maratont. Egészen elképesztő a tiebreakrekordja a Roland Garroson, 25-ből 23, az idén ötből öt.

Hirdetés

Alexander Zverev

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

Eddigi pályafutása alatt nyert 22 serlegéből csak nyolcat gyűjtött salakon, de mégis a Roland Garros áll hozzá a legközelebb a Grand Slamek közül, a Muskétások kupájáról álmodik már régóta. Madridban és Rómában egyaránt kétszer győzött korábban, ami szintén azt mutatta, hogy Párizs is bevehető egyszer.

Jogos a kérdés, eddig miért nem sikerült neki. Több ok is felsorolható. A Grand Slameken – három nyert szett – mindig hiányzott valami az áttöréshez. Elég csak a 2020-as US Open-döntőre gondolni, amikor 6:2, 6:4-re vezetett Dominic Thiem ellen. Novak Djokovicsot négyszer győzte le, de Grand Slamen soha nem tudta (0–3). Hasonló volt a helyzet Rafa Nadallal is egészen a mostani első fordulóig: tíz meccsből három siker, GS-en 0–2. Roger Federernél 2016 és 2019 között négyszer bizonyult jobbnak (három vereség mellett), de a svájcival nem játszott Grand Slamen. Nyert olimpiát, amit Djokovics soha. Nyert ATP Finalst, amit Nadal soha, de Grand Slamen most jutott csak másodszor döntőbe. 

A lényeget nagyon tömören fogalmazta meg a Casper Ruud elleni sikere után, most érett meg.

Az elmúlt éveit a borzalmas bokasérülés mellett egy bírósági ügy is folyamatosan beárnyékolta. Korábbi barátnője vádolta meg erőszakos cselekményekkel. Visszatérően kapta a kérdéseket az újságíróktól és a szurkolóktól. Akadtak, akik szerint indulnia sem lett volna szabad a versenyeken. Végül pénteken pont került az ügy végére, a bíróság ártatlannak mondta ki. Fizet 200 ezer eurót, aminek a háromnegyede a bíróságé, a maradék ötvenezret alapítványok kapják.

Az elejétől megmondtam mindenkinek, hogy ártatlan vagyok. Ha bűnös lennék, akkor nem zárják le az ügyet. Örülök, hogy vége. Nem tudok ennél többet mondani. Négy év. Ennyi. Soha többet nem akarok kérdést hallani ezzel a témával kapcsolatban

– tette világossá az álláspontját péntek este Zverev.

Carlos Alcaraz 2022-ben indult először úgy a Roland Garroson, hogy esélyesnek számított. Ehhez az kellett, hogy megnyerte Barcelonát, majd Madridban Nadalt, Djokovicsot és a döntőben Zverevet verve jutott a csúcsra – Rómát kihagyta, de a párizsi negyeddöntőben a német visszavágott, és megszakította 14 meccses győzelmi sorozatát. Tavaly megint favoritként érkezett, de az elődöntőben a teste nem bírta a feszültséget, teljesen begörcsölt Djokovics ellen, hiába teniszezte le a második szettben a világelsőt. Elég gyorsan tanult abból a kudarcból, öt héttel később Wimbledonban már ő ünnepelt. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is sérülések nehezítették, tördelték a versenyzését, Párizs előtt csak Madridban indult az európai salakos szezonban.

Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Ki az esélyes?

Alexander Zverevnek megvan a játéka, a fizikuma, a mentális ereje ahhoz, hogy legyőzze Carlos Alcarazt. Megtette ezt már ötször korábban – a spanyol négyszer nyert. Apró érdekesség, hogy 2022-ben Alcaraz 6:3, 6:1-re verte Zverevet Madridban, majd a Roland Garroson a német visszavágott. Az idén Alcaraz 6:3, 6:1-re nyert Indian Wellsben, most jött a Roland Garros…

Ha megfordítjuk ezt az egészet, akkor azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy Carlos Alcaraznak is megvan mindene, hogy összetörje Zverev álmát, és ő legyen a tenisz történetének legfiatalabb harcosa (21 éves és egy hónapos), aki három különböző borításon is Grand Slamet nyer (Rafa Nadal 22 éves és 7 hónapos volt, amikor elérte ezt). Aki Novak Djokovicsot le tudta győzni a wimbledoni döntőben, ötjátszmás ütközetben, bármire képes, egészen különleges tudással, tulajdonságokkal rendelkezik. Ütésskálája, fegyverarzenálja, teniszének a variábilitása jobb, mint a németé, de ez nem garancia a sikerre.

Vasárnap délután már mindenki az utolsó felvonást várta a Philippe Chatrier Arénában. Befejeződött a női páros döntő, Coco Gauff és Katerina Siniakova győzött Jasmine Paolini és Sara Errani ellen (7:6, 6:3) – az olaszok 24 óra alatt három finálét vesztettek a centerpályán. Aki nosztalgiázni akart, megnézte a legendák, Henrie Leconte, Guy Forget, Cedric Pioline és Mansour Bahrami páros előadását a Suzanne Lenglenen (nem csalódott).

A szombati zenés-táncos produkció vasárnap sem maradt el a döntő felvezetéseként, de a táncosok koreográfiája legalább változott, teniszesebb lett, és a labdaszedőknek is jutott szerep. Sőt, a produkció végén tökéletes időzítéssel hét vadászrepülő süvített el a Roland Garros fellett, a francia trikolor színeit festve az égre. Tiszta szerencse, hogy egy spanyol és egy német párbaját várta mindenki. Abban biztosak lehettünk, hogy nem 68 percig fog tartani, mint a női döntő, és jobban jártak, akik vasárnapra vettek jegyet.

Zverev kezdett adogatni, ász helyett két kettős […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/tenisz/2024/06/09/roland-garros-2024-ferfi-egyeni-donto-carlos-alcaraz-alexander-zverev-helyszini-osszefoglalo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …