2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nincs is tulajdonosa, mégis a világ legértékesebb futballklubja

Hirdetés

Nincs is tulajdonosa, mégis a világ legértékesebb futballklubja

Ahogy hosszú évek óta, a Forbes pénzügyi magazin idén is rangsorolta a világ legértékesebb futballklubjait. Az élmezőnybe tartozó klubok átlagos összértéke 2,3 milliárd dollár, ami 5,1 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest. A top 30-ban szereplő együttesek átlagos jövedelme 397 millió dollár, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg 2023 óta. Még úgy is, hogy például a Barcelona 145 millió dolláros deficitet mutatott fel, a Paris Saint-Germain hiánya 126 millió, a Chelsea-é pedig egyenesen 400 millió.

A listát böngészve egyértelmű a Real Madrid fölénye, amely sorozatban harmadszor, az utóbbi 11 évből nyolcadszor került a rangsor élére.

Hirdetés

Ugyanakkor szembetűnő, hogy nincs összefüggés az eredményesség és az érték között: a Manchester United pocsék szezont zárt, nem indulhat ősszel a BL-ben, mégis a második helyen áll, és a Bayern München, amely csak bronzérmes lett a Bundesligában, megszerezte a lista ötödik helyét. És az is figyelemre méltó, hogy a mintegy egymilliárd dolláros adósságot maga előtt görgető Barcelona a harmadik a listán.

A Premier League fölénye továbbra is nyomasztó: hat klub képviseli a Top 10-ben Angliát, sőt, ha a legjobb harmincat nézzük, akkor tizenketten vannak a PL-ből. Figyelemre méltó, hogy kilenc MLS-klubot találunk a Top 30-ban, de csak a 15. helytől lefelé, és az is érdekes, hogy Lionel Messi Inter Miamiját megelőzi a Los Angeles FC.

No és az is szemet szúr, hogy Szaúd-Arábiában bármennyire is igyekeznek, a sivatagi királyság egyetlen klubja sem került a legjobb 30 közé.

További érdekesség, hogy a Top 10-ben három olyan klub is van, amelyeknek formálisan nincs tulajdonosa, illetve van, csak sok tízezer: a tagsági igazolvánnyal rendelkező szurkolók. Ezek a rangelső Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München.

A tíz legértékesebb futballklub 2024-ben:

1. Real Madrid (érték: 6,6 milliárd dollár, tulajdonos: klubtagok)

2. Manchester United ( 6,55 milliárd dollár, Glazer család és Sir John Ratcliffe)

3. Barcelona (5,6 milliárd dollár, klubtagok)

4. Liverpool (5,37 milliárd dollár, John Henry, Tom Werner)

5. Manchester City (5,1 milliárd dollár, Manszur sejk)

6. Bayern München (5 milliárd dollár, klubtagok)

7. Paris Saint-Germain (4,4 milliárd dollár, Qatar Sports Investments)

8. Tottenham Hotspur (3,2 milliárd dollár, Joseph Lewis Family Trust, Daniel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/05/24/forbes-real-madrid-legertekesebb-futballklubok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …