2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Nagyszabású rendezvény Bicskei Bertalan emlékére

Hirdetés

Nagyszabású rendezvény Bicskei Bertalan emlékére

Vásárosnaményban rendezik meg immár 12. alkalommal a Bicskei Bertalan Emléktornát május 25-én, szombaton. Idén, június 3-án lesz 40 éve, hogy az általa irányított válogatott megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot 1984-ben, és a csapat ezt nagyszabású rendezvény keretében ünnepelné meg, kiváltképp, hogy az egykori kapus idén lenne 80 éves, így a két jubileumi szám igazán különlegessé teszi az eseményt.

Bicskei Bertalan 1965-ben a Bp. Honvéd kapusaként mutatkozott be az NB I-ben, majd 1974-ben az MTK-hoz igazolt, ahonnan két évvel később vonult vissza. Ezt követően a klubnál maradt pályaedzőként 1982-ig, amikor kinevezték a magyar válogatott ifjúsági csapatának élére szövetségi edzőként.

A nemzeti csapattal két évvel később a csúcsra jutott. Az U18-as labdarúgó-Európa-bajnokságot 1984. május 25. és június 3. között 16 csapat részvételével rendezték meg a Szovjetunióban. A magyar válogatott pedig a döntőben gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel 3–2-re legyőzte a házigazdát.

Hirdetés

Bicskei Bertalan vezetőedzőként később irányította a Honvédot, az MTK-t, az Újpestet és a Videotont is Magyarországon, míg külföldön Dél-Koreában, Svájcban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában és Kínában is edzősködött. A felnőtt magyar válogatottnak kétszer is volt a szövetségi kapitánya, és összesen 45 alkalommal irányította a nemzeti csapatot, de Malajzia és Libéria kapitánya is volt.

Az egykori kapus, mesteredző 2011-ben halt meg, ám korábbi játékosai, csapattársai méltóképpen őrzik emlékét, és idén immár 12. alkalommal rendezik meg a Bicskei Bertalan Emléktornát, amelyen az ifjúsági Európa-bajnok válogatott mellett részt vesz többek között a Honvéd öregfiúkcsapata, a Bereg válogatott, a Színészválogatott, valamint az Újságíró-válogatott is, amelynek hosszú évekig volt tagja.

Az Eb-győztes válogatott tagjai: Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula és Zvara József voltak.

A keddi sajtótájékoztatón elsőként az 1984-es ifi-Eb-n aranyérmes Krizán Sándor szólalt fel, aki röviden ismertette az idei év különlegességeként szolgáló 40. és 80. évfordulót. Hozzátette, a koronavírus-járvány miatti korszakban néhány esemény kimaradt, a mostanin pedig szeretnék méltóképpen emlékezni Bicskei Bertalanra.

„Általában négy-öt csapat szokott részt venni, idén nagyobbat szerettünk volna álmodni. Az időpont megtalálása sohasem könnyű, az Eb miatti átszervezések miatt például Petry Zsolt sem tud részt venni végül törökországi edzői kötelezettségei miatt. Nyolc csapat részvétele biztos, és még az Újpest és az MTK öregfiúkcsapata is becsatlakozhat. A gárdák csoportmérkőzésekkel indítanak reggel, és helyosztókkal zárulnak ezt követően.”

A rendezvény házigazdája immár nyolcadik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/05/16/xii.-bicskei-bertalan-emlektorna-magyar-valogatott-ifi-eb-1984/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …