2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Mitől értékes a Barcelona, amikor 1,2 milliárd eurós adóssága van?

Hirdetés

Mitől értékes a Barcelona, amikor 1,2 milliárd eurós adóssága van?

Az Index is foglalkozott a Forbes magazin által a napokban nyilvánosságra hozott listával, amely a földkerekség legértékesebb futballklubjait rangsorolja. Az első tízbe hat Premier League-egylet került be a két spanyol óriás, a Real Madrid és a Barcelona, valamint a német „FC Hollywood” (hivatalos nevén a Bayern München) és a Paris Saint-Germain mellé.

A három dobogós sorrendje (1. Real Madrid, 2. Manchester United, 3. Barcelona) egyfelől nem meglepő, másfelől igenis az, de hogy miért, arra külön kitérünk a Dénes Ferenc sportközgazdásszal folytatott beszélgetésben.

Még úgy is dobogós például a Barcelona, hogy az elmúlt pénzügyi évben 145 millió dolláros deficitet mutatott fel, és a legfrissebb kimutatás szerint 1,2 milliárd eurós (1,3 milliárd dolláros) adósságot görget maga előtt. De a lista 7. helyén álló Paris Saint-Germain hiánya is 126 millió dollár volt tavaly, a Chelsea-é pedig egyenesen 400 millió.

Hirdetés

Dénes Ferencnek először azt vetettük fel, miért tűnik úgy, hogy nincs egyenes arányosság egy klub folyó fizetési mérlege és a pénzben kifejezett értéke között.

Kit érdekel az adósság?!

A klub értékét elsősorban a pénztermelő képessége határozza meg, amit számos tényező befolyásol, többek között a játékoskeret értéke is – mondta a szakember. – Ebben a tekintetben pedig ezek a topklubok, a Real, a Manchester United (amelyik éppen szombaton nyerte meg az FA-kupa-döntőt – szerk.), a Barcelona, a Liverpool, a Manchester City vagy éppen a Bayern München óriási potenciállal rendelkeznek. Ott van például a stadionjuk, amely a kedvenc klubom, a Manchester United esetében 76 ezres, az új Spotify Camp Nou 105 ezer nézőt fogad be, mire elkészül, az új Santiago Bernabéu Stadionba pedig 85 000 néző fér be. És ezek a stadionok évekre visszamenőleg telt házzal üzemelnek, jó, a Camp Nou nem mindig, de például az Old Trafford, az Anfield vagy éppen a Dortmund Signal Iduna Parkja a maga 81 ezer férőhelyével mindig dugig tele van. Ebből a szempontból irreleváns, hogy a Barca eladósodott, vagy a Manchester United csak a nyolcadik helyen végzett a Premier League-ben.”

Illetve, ha hosszabb távon kiszorul az adott klub az európai porondról, annak azért lesz jelentősége, de nem azonnal. Hiszen a szurkolók érdeklődése nem abban a pillanatban csökkenne, van egy tehetetlenségi nyomatéka a szurkolói léleknek. A Liverpool például 1990 és 2020 között harminc évig nem tudott bajnokságot nyerni, de ettől még folyton megtelt a stadionja, és a viszonylagos sikertelenség nem akadályozta meg Daniel Craigtől LeBron Jamesen és Brad Pitten keresztül Angelina Jolie-ig a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2024/05/25/mitol-ertekes-a-barcelona-amikor-1-2-milliard-euros-adossaga-van-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rossi: Azért jutottunk ki az Eb-re, mert kiérdemeltük, szeretnénk örömet szerezni a magyar szurkolóknak

Szokás szerint először a futballisták kapták meg a szót. Nego Loic az elmúlt héten a …