2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Két olimpiát is nyert ebben a számban, mégsem ez volt a kedvence

Hirdetés

Két olimpiát is nyert ebben a számban, mégsem ez volt a kedvence

Sebastian Coe az atlétika történelmének páratlan alakja. Mondjuk, nem abban, hogy kétszeres olimpiai bajnok, hiszen vannak olyanok, akik ugyanabban a számban négyszer is diadalmaskodtak, például az amerikai Al Oerter diszkoszvetésben vagy Carl Lewis távolugrásban, Michael Phelps a 200 méteres vegyesúszásban. 

Egyvalamiben mégis utolérhetetlen

Az 1500 méter azonban különleges szám lehet, mert Lord Coe-n kívül senki más nem tudta megnyerni kétszer, ráadásul egymást követő olimpián; 1980-ban Moszkvában és 1984-ben Los Angelesben.

Sebastian Coe 1984. augusztus 11-én

Sebastian Coe 1984. augusztus 11-én

Hirdetés

Fotó: Monte Fresco / Mirrorpix / Getty Images Hungary

Lord Coe az Indexnek arról beszélt, hogy

  • érdekes módon sohasem versenyzett Budapesten, és már aligha fog;
  • diákként azonban turistáskodott fővárosunkban;
  • az atlétika, mint sportág, bizony kiváló egészségnek örvend;
  • a tavalyi budapesti vb remek ugródeszka a 2026-os világdöntő rendezéséhez;
  • a WA-nek nem öncél a bankszámla hizlalása, minden dollárcentet szétosztanak;
  • nem kell mindig világcsúcs, elég, ha a nézők látják a sztárokat;
  • és a párizsi olimpia csúcstalálkozója lesz Jakob Ingebrigtsen és Josh Kerr párharca 1500 méteren.

Minden idők talán legnagyobb középtávfutója 2015 óta a World Athletics (korábbi nevén az IAAF) elnöke. Tavaly éppen Budapesten választották meg újabb négy évre, a mostani az utolsó periódusa lesz az atlétikai világszövetség élén. Most az új nagyszabású versenyforma, az atlétikai világdöntő premierjének bejelentése miatt érkezett fővárosunkba. A sportági csúcseseményt 2026. szeptember 11. és 13. között rendezik a tavalyi vb színhelyén, a Nemzeti Atlétikai Központban. 

Az Indexnek alkalma nyílt interjút készíteni Sebastian Coe-val. Első kérdésünk arra vonatkozott: hányszor versenyzett aktív atlétaként Budapesten?

„Nagy kár, hogy kimaradt a pályafutásomból”

„Bármennyire is hihetetlen, de egyszer sem, és most már nem is valószínű, hogy bepótolom ezt a mulasztásomat – mosolygott. – Pedig a nyolcvanas években rengeteg nagy atlétikai versenyt rendeztek Budapesten, de valahogy én ezekből mindig kimaradtam. Meg kell mondanom, sajnálom, hogy így alakult. Hiszen a Népstadion, amely már nem létezik, ideális helyszín lett volna. Hiszen 1966-ban és 1998-ban is rendeztek itt Európa-bajnokságot, sajnos az első idején még csak tíz, a másodiknál már 42 éves voltam. Tényleg nagy kár, hogy kimaradt a pályafutásomból.”

Persze Coe rengetegszer járt Magyarországon, csak éppen nem versenyzőként. Például ifjú politikusként, még a kilencvenes években. Ahogy mondta, Budapest olyan város, ahol nagyon is otthon érzi magát. De még diákként is járt itt egyszer, igaz jó régen, és turistaként. Az utóbbi tíz hónapban viszont most jár itt harmadszor, sportvezetőként.

Aztán rátértünk az aktuális kérdésekre, úgy mint: milyen egészségnek örvend a világ atlétikája?

Nagyon jó egészségnek! Az lesz a célja ennek a világdöntőnek két év múlva, hogy még a mostaninál is kirobbanóbb egészségi állapotba kormányozzuk sportágunkat. Ehhez kiváló ugródeszka a tavalyi, budapesti világbajnokság, amely mind pénzügyileg, mind népszerűség tekintetében […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2024/06/03/atletika-vilagdonto-world-athletics-wa-sebastian-coe-1500-m-olimpiai-bajnok-budapest-continental-tour/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …