2024. szeptember 16., hétfőMa Edit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.16. Edit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Kanada az új kalapácsvető szuperhatalom!

Hirdetés

Kanada az új kalapácsvető szuperhatalom!

Csütörtök este az igazi kérdés az volt, Femke Bol nekimegy-e Sydney McLaughlin  50,68 másodperces világcsúcsának a 400 méter gát döntőjében. Bol már a tokiói olimpián bronzérmes volt McLaughlin és a szintén amerikai Dalilah Muhammad mögött. Idén veretlen (nem számítva a csúnya bukását a budapesti vb nyitónapján a 4×400 méteres mixváltóban), és 51,45 másodperces Európa-csúcsot futott július 22-én Londonban, a Gyémánt Liga-viadalon. Tavaly a eugene-i döntőben repesztette McLaughlin a világcsúcsát, amikor Bol 52,27-tel ezüstérmes lett, de azóta töretlen a holland fejlődése, és egyáltalán nem biztos, hogy McLaughlin le tudta volna győzni Budapesten a 23 éves amersfoorti lányt. (McLaughlin sérülése nem jött teljesen rendbe, ezért nem indult a pesti vb-n.)

Férfi 400 méteren nyílt volt a verseny, miután szegény Steven Gardiner, a bahamai olimpiai és világbajnok, a magyar nézők kedvence az elődöntőben, nyerő pozícióban izomszakadást szenvedett. 

Az első kínzó kérdésre, hogy vajon mennyire viselte meg Jakob Ingebrigtsent az 1500 méteren elszenvedett váratlan vereség a skót Josh Kerrtől, mindjárt este hét után választ kaptunk az 5000 méter első előfutamában. A norvég csodafutó címvédőként indult, és a mezőnyben ott volt szerda esti majdnem-legyőzője, honfitársa, Narve Gilje Nordas is. Ingebrigtsen most nem legénykedett, megbújt a mezőny végén. (Helyezéssel nyolcan jutottak be a döntőbe a futamból.) Szürreális látvány volt, hogy a versenyzők, mintha maratonit futottak volna, az óriási hőségben a segítőktől kapott vízzel locsolták magukat. 

Hirdetés

Ingebrigtsen féltávnál kezdte meg a felzárkózást, de csak pianóban, az élen a kenyai Korir rálépett a gázpedálra. Három körrel a vége előtt a norvég még mindig a végén kullogott. Két kör volt hátra, és már keményen futottak. Aztán Ingebrigtsen belülről, majd kívülről előzött, és simán bejött harmadiknak… Nordas is döntős, nyolcadikként. 

A második elődöntőben szoríthattunk a 19 éves Kovács Ferenc Somáért. Stupián Anikó tanítványa hamarosan megkezdi tanulmányait a Harvardon, ahová nem sportösztöndíjjal került, hanem kiemelkedő tanulmányi eredményének köszönhetően. Fercsinek, ahogy a szülei szólítják,14:08,24 perces egyéni csúcsával nem sok keresnivalója volt, neki már az indulás is óriási eredmény. 3000-nél leszakadt, hiába, neki ez az iram sok volt… Sajnos egyéni csúcsától öt másodperccel elmaradt, utolsó előttiként ért célba. 

Ezzel a nap utolsó magyarja is befejezte a szereplést, nyugodtan, érdek nélkül figyelhettük a férfi távolugrókat és a 200-as sprinter hölgyeket. 

Miltiadisz Tentoglu, Tokió görög olimpiai bajnoka elsőre nagy valószínűséggel el is döntötte a versenyt, 850 centire repült. (Tokióban 841 is elég volt a győzelemhez.) A jamaicai Wayne Pinnock 840-es ugrással válaszolt a görögnek, a szintén jamaicai McLeod 827-tel jelentkezett be. 

A női 200 méter első elődöntőjéből egyenes ágon az amerikai Gabby Thomas (21,96 mp) és a brit Asher-Smith (22,28) jutott a döntőbe. A második futam favoritja a Saint-Lucia-i Julien Alfred volt, és nem is ábrándította ki rajongóit, simán győzött a brit Daryll Neita előtt. A harmadik futamban indult Sha’Carri Richardson, a 100 méter amerikai világbajnoka, az olimpiai bajnok jamaicai Shericka Jackson és a bombaerős elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou. Jackson győzött 22,00-val, Richardson nagyon jött a végén, és második lett (22,20), Ta Lou hat századdal mögötte végzett. És akik idővel döntőbe jutottak: Ta Lou (22,26) és Anthonique Strachan (bahamai, 22,30).

Közben Pinnock szintén 850-et ugrott, és ezzel át is vette a vezetést Tentoglutól jobb második ugrásával (840). Carey McLeod ebben a szakágban szokatlan tigrisugrást mutatott be, még jó, hogy nem sérült meg a jamaicai! 

“????’???????????? ???????????????? ???????????? ???????????????????????????????????????????????? ?!” ????

Le Jamaïcain McLeod a (légèrement) glissé sur son saut en mode Superman ????<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2023/08/24/budapest-2023-atletikai-vb-2023-femke-bol-noi-400-m-gat-dontok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rapport Richárd remekelt, rangadót nyert a magyar férfi csapat a sakkolimpián

A nyílt szekcióban a házigazda kilencedikként rangsorolt válogatottja Salvador és Peru könnyed legyőzése után alaposan …