2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hiába Szegeden a hazai pálya, már csak Luzernben bízhatnak a magyar evezősök

Hirdetés

Hiába Szegeden a hazai pálya, már csak Luzernben bízhatnak a magyar evezősök

 Az ötkarikás részvétel biztosítására már csak egyetlen lehetőségük maradt: három hét múlva a végső kvalifikációs regattán, Luzernben. A magyar evezés 1932 óta minden olimpián képviselte magát, és a 2008-ban bekapcsolódó paralimpikonok esetében is csupán a legutóbbi, 2021-es maradt ki. A magyar szövetség hét közben nevezi meg a luzerni csapatot.

Vasárnap kicsit lassan telt meg a főlelátó a 9 órás, talán kicsit álmos kezdésre, de volt idő befutni, tekintve, hogy az olimpiai számok döntőit 10.35 órától, míg az Eb fináléit 11.35 órától rendezték. Összesen 16 darab A döntőre került sor.

A négynapos regatta legmelegebb napjára volt kilátás vasárnap, a közepes, kicsit oldalirányos szembeszél viszont alaposan megfodrozta a vízfelületet, az osztószigethez közeli pályák élveztek védettséget. Molnár Dezső, korábbi szövetségi kapitány, a férfikettős edzője úgy számolt: ez pályánként akár két másodperces előnyt, illetve hátrányt jelenthet – nézőpont kérdése –, ami a szélső pályák között már jelentős, tíz másodperc is lehet. „Óriási különbség már a rajt pillanatában, sok kérdés így ott eldől” – tette hozzá a szakember.

Hirdetés

A kezdésnél még csupán 17-18 Celsius-fokos volt a levegő hőmérséklete, ami evezősöknek azért ideális, de a napközbenre ígért, és végül megérkezett 24-25 Celsius-fok sem az a kifejezetten rossz kategória. Délelőtt a lelátót színültig megtöltő nézőknek különösen nem. A nap folyamán a szél erőssége is gyengült valamelyest, de nem annyira, hogy ne jusson főszerephez: aki a felső pályákra került, az előnyt élvezett, aki pedig lentre, az bizony kapaszkodhatott. Általában kevés sikerrel.

Azért a nap első versenyszámára, a férfi kettesek C döntőjére már bőven akadt nemcsak néző, hanem szurkoló is, így az érintett magyar egység, a rutinos világbajnok Simon Béla és Juhász Adrián már kellő támogatást is kapott a partól, valamint a lelátóról. Az öthajós futamban a semlegesként induló fehérorosz versenyzők diktálták az iramot, a magyarok a mezőnyben jöttek, féltávnál már egyértelműen a második helyen érkeztek, és egyedül tartották a tempót az éllovassal. A Simon, Juhász kettős erős hajrája már sok meglepetést okozott korábban, de az éllovasban is maradt erő a végére, így a két hajó közötti különbség nem változott. A magyarok így a 14. helyen zárták az Eb-t, és készülhetnek ezzel a töltettel a végső olimpiai kvalifikációs viadalra.

Luzernben mind a 14 olimpiai versenyszámban még két helyet osztanak ki a párizsi olimpiára, így lesz teljes az 502 fős evezős létszám. A paralimpiai evezős versenyszámban, amelyben van magyar érdekeltség (férfi PR1 egypár), egy kvóta vár még gazdára.

Simon Béla az Indexnek azt nyilatkozta: úgy számolják, hogy Luzernben mintegy tizenöt egység küzd majd az olimpiára kiadó két helyért, körülbelül hasonló esélyekkel, így nagyon nehéz feladat vár rájuk.

„Biztató, hogy az utóbbi hetekhez hasonlóan itt a versenyen is egyre jobb pályákat tudtunk menni. Sajnos, a reményfutamban rossz pályára kerültünk, a széljárás már ott erősen behatárolta az egységek lehetőségeit, ha közel azonos erőt képviselnek. Hozzánk hasonlóan a C döntőben voltak még olyan hajók, amelyeknek az erőviszonyok alapján talán nem feltétlenül itt kellett volna menniük.”

Simon 35, Juhász 34 éves, az egység az utolsó idényét teljesíti. Miként nagy valószínűséggel a 37 éves Galambos Péter esetében is közel a visszavonulás. Illetve szombaton a válogatottságtól köszönt el a náluk egy tízessel fiatalabb könnyűsúlyú egység, a Szegeden Eb-ezüstérmes Szabó Bence és Furkó Kálmán.

Juhász Adrián annyit tett hozzá a társa által elmondottakhoz, hogy a luzerni verseny előtt kéthetes bulgáriai edzőtáborban vesznek részt, és igyekeznek a mostani ívüket minden tekintetben még tovább vinni.

Már egy ideje ott van bennem, bennünk a gondolat, hogy az idei az utolsó évünk, és jó lenne zárásként még valami nagyot menni, az olimpiai részvétel speciel pont az lenne. Bulgáriában olyan helyen edzünk majd, ahol magaslati vízen és normál körülmények között is tudunk készülni, illetve nagyon távol esik a világ zajától. Kifejezetten ideális, hogy ilyen kiélezett időszakban csak magunkkal és az evezéssel tudunk foglalkozni, a feladatunkra tudjunk fókuszálni, és kizárjunk minden egyebet az életünkből. Aztán meglátjuk, mi sül ki az egészből.

<img id="kep_szerkfoto_image_56072487" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/04/28/evezes-olimpiai-kvalifikacio-parizs-2024-europa-bajnoksag-petervari-molnar-benddeguz-galambos-peter-szeged-maty-er/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …