2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Hétévesen videón trükközött a brazil „kis tündér”, majd meg sem állt a világhírnévig

Hirdetés

Hétévesen videón trükközött a brazil „kis tündér”, majd meg sem állt a világhírnévig

A gördeszkázás megérkezése az olimpiai játékokra jelentős mérföldkövet jelent a sportág fejlődésében, áthidalva a szakadékot az ellenkultúra gyökerei és a világ egyik legnagyobb sporteseményén való mainstreamelismerés között. A gördeszkázás Kalifornia utcáin és üres uszodáiban alakult ki, és mára egy hiánypótló időtöltésből globális jelenséggé vált, ami kreativitásával, atletikusságával és fiatalos szellemiségével a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.

A gördeszkázás megjelenése az olimpiai programban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon törekvését tükrözi, hogy modernizálja a játékokat és a fiatalabb közönséget is megszólítsa. Az olyan sportágak, mint a gördeszkázás, a szörfözés és a sportmászás felkarolásával a NOB arra törekszik, hogy diverzifikálja az olimpiai programot, és olyan tevékenységeket mutasson be, amelyek a mai kultúrával összhangban vannak.

A legutóbbi, Tokióban megrendezett olimpiai játékokon a gördeszkázás két szakággal debütált: az utcaival és a parkossal. Az utcaiban a trükköket a városok által inspirált akadályokon, például lépcsőkön, korlátokon és párkányokon kell végrehajtani, míg a parkbeli egy tálszerű arénában zajlik, meredek lejtőkkel és kanyarokkal, amelyek lehetővé teszik a magasan szálló légi manővereket.

Hirdetés

Az egyik kiemelkedő gördeszkás, aki egyenesen mehet már a párizsi játékokra, az a Rayssa Leal, akit előszeretettel emlegetnek „fadinha”, vagyis „kis tündér” néven. A 2008. január 4-én a brazíliai Imperatrizban született Leal gördeszkás utazása hatéves korában kezdődött, amikor édesapja bevezette a sportba. Természetes tehetsége és elhivatottsága hamar nyilvánvalóvá vált, a globális reflektorfénybe azonban egy 2015-ös videó katapultálta. A videóban az akkor hétéves Leal egy tündérjelmezbe öltözve trükközött egy lépcsőn.

A videó felkeltette a legendás gördeszkás, Tony Hawk figyelmét, aki megosztotta azt a közösségi médiában, ami a lány felfedezéséhez vezetett. Rayssa átmenete az internetes szenzációból a versenyszerű gördeszkázásba zökkenőmentes volt. 2019-ben, 11 évesen történelmet írt azzal, hogy ő lett a legfiatalabb sportoló, aki gördeszkás világbajnokságon nyert, és aranyérmet szerzett a Los Angeles-i SLS World Touron.

Egy másik fiatal tehetség, aki az idei kvalifikációból térdsérülése miatt kimaradt, az a 2008. július 12-én, a japán Mijazakiban született Sky Brown, aki szintén fiatalon ért el figyelemre érdemes teljesítményeket. Brit édesapa és japán édesanya gyermekeként született, a családja, különösen az édesapja, döntő szerepet játszott abban, hogy a gördeszkázás iránti szeretetét táplálja. Japánban helyi gördeszkás viadalokon kezdte, és nyolcévesen már a nemzetközi mezőnyben szerepelt.

Brown áttörése 2018-ban jött el, amikor legfiatalabb sportolóként részt vett a Vans US Openen, a gördeszkázás egyik legrangosabb versenyén. A pandémia miatt 2021-ben megrendezett tokiói olimpia jelentős mérföldkő volt karrierjében: női parkban Sky Brown kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és mindössze 13 évesen bronzérmet szerzett, ezzel a teljesítményével ő lett a legfiatalabb brit olimpikon, aki érmet szerzett. 

Fiatal kora ellenére Brown jelentős kihívásokkal nézett szembe, többek között a 2020-ban bekövetkezett súlyos bukással, amelynek következtében többszörös törést szenvedett, és betört a koponyája is. Azonban Sky Brown tehetsége túlmutat a gördeszkapályán. 2018-ban megnyerte a Dancing with the Stars – Juniors című amerikai tévéműsort. 

<img id="kep_szerkfoto_image_56600185" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5660/56600/566001/56600185_83fc45cea489c33415658fca02ec25d7_wm.jpg" loading="lazy" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/parizs/2024/05/31/olimpia-gordeszka-sanghaj.budapest-parizs2024/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …