2024. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
2024.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 427,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Ezüstszínű lett az első magyar érem a szegedi evezős Eb-n

Hirdetés

Ezüstszínű lett az első magyar érem a szegedi evezős Eb-n

A pénteki helyosztón a magyar egység 7:28.07 perces idővel a második lett az osztrákok (7:13.42 p) mögött, de a moldávok (7:40.07) előtt. Miután a számra csupán három hajó nevezett, az már a regatta elején biztossá vált, hogy a dobogón végeznek a korábban már Európa-bajnoki címet, illetve világbajnoki ezüstérmet is szerzett magyarok.

Az érintett magyarokat egy nappal ezelőtt meglepte a számukra eddig ismeretlen osztrák hajó ereje és gyorsasága, a döntőre úgy készültek: valami váratlant kell előhúzniuk a tarsolyból, ha aranyérmet szeretnének. Márpedig Szegeden, hazai pályán és közönség előtt azzal terveztek.

A finálé első ötszáz méterén azonnal élre törtek az új beszállóként rögtön favoritnak tűnő osztrákok, őket egy hajóval követték a moldávok, majd további egy hajóval a magyarok.

Ezer méternél nőtt az élen haladó osztrákok előnye, miközben a moldávok kezdtek lemaradni, a magyarok meg feljöttek, és ki-ki meccset vívott a két egység. 1500 méterhez érve az osztrákok 45 méterrel és közel 10 másodperccel haladtak a magyarok előtt, akik a moldávokat pedig lerázták. A hajrára próbált finiselni a magyar hajó, de az osztrákok fölényes előnye bőven kitartott a célig.

Hirdetés

Az osztrákok végül 7:11.59 perces időeredménnyel győztek a magyarok (7:20.75 p) és a moldávok (7:33.8 p) előtt. A döntő után Furkó Kálmán elmondta: szerettek volna nyerni, de végül ugyanaz történt a versenyükben, mint a tegnapi pályaosztón, de amíg akkor az osztrákok meg tudták őket lepni, ma már ez inkább a papírforma igazolása volt csupán részükről. Röviden még annyit jegyzett ehhez meg: közös pályafutásuk utolsó nemzetközi versenyén vettek részt.

De így is tudunk örülni ennek az ezüstéremnek, mert amikor elkezdtük az evezést, illetve együtt a közös munkát, akkor gondolni sem mertünk arra, hogy ilyen lehet a vége, hazai közönség előtt egy Eb-éremmel, egy olyan döntő után, amelybe minden tőlünk telhetőt beleadtunk.

Szabó Bence hozzátette: tíz éve erről szól az életük, pár hónapja pedig már foglalkoztatta őket a gondolat, hogy ez lesz az egység utolsó nemzetközi állomása.

Ilyen közönség előtt, ilyen környezetben feledhetetlen pillanatok ezek számunkra.

A versennyel kapcsolatban elmondta: a tegnapi pályaosztó után az osztrákok már semmilyen meglepetéssel nem szolgáltak számukra, nem úgy a moldávok, akik váratlanul sokáig tartották magukat, valamint a lépést velük, de azért a hajrában sikerült lerázniuk őket.

Szabó Bence (balra) és Furkó Kálmán egysége

Szabó Bence (balra) és Furkó Kálmán egysége

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A jövőre vonatkozó elhatározásukról annyit mondtak:

az nem eredményfüggő volt, több tényező is közrejátszott abban, hogy a jövőben már nem vállalják a válogatottsággal járó pluszmunkát.

Kiemelték: mivel a párizsi olimpiát követően már nem lesz az ötkarikás programban könnyűsúlyú szám, így részükről nem volt értelme a folytatásnak, tehát részben kényszerűségből hozták meg ezt a döntésüket. Szabó Bence rövid pihenés után a sporton kívüli civil […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/04/27/evezes-olimpiai-kvalifikacio-parizs-2024-europa-bajnoksag-szabo-bence-furko-kalman/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat-nyolc hét kihagyás helyett több mint ezer nap után tért vissza sérülésből az NBA egyik legnagyobb ígérete

Nem sokan hitték volna egy évvel ezelőtt, hogy a 2017-es játékosbörze második helyén kiválasztott Lonzo Ball …