2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kínos, amikor egy politikus nem kap kellemetlen kérdéseket

Hirdetés

Kínos, amikor egy politikus nem kap kellemetlen kérdéseket

Az olasz és a magyar írók hasonlóak. Nemcsak abban, hogy kiváló irodalommal gazdagítják a kultúrát, hanem abban is, hogy ha kell, az „asztalra csapnak”. Bizonyos társadalmi és politikai kérdésekben ők az elsők, akik felszólalnak, nem restek fontos ügy mellé állni, és kényes kérdések elől sem húzódnak el. Ez volt a vezérfonala az immár hatodik éve megszervezett PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztiválnak.

Idén az első nap az olasz irodalom jegyében zajlott a Budapesti Kultúrintézet támogatásával a budapesti Három Holló Kávéházban. A fesztivál és a magyar közönség kedvéért nem kisebb olasz írók látogattak a magyar fővárosba, mint Davide Calí, Luca Novelli és Giulia Caminito, akik egyebek mellett az alábbi kérdésekre keresték a választ: 

  • Mi dolga van a politikának a gyerekekkel?
  • El tudnak-e képzelni olyan társadalmat, amelyik nem a saját ellenségét választja meg elnöknek?
  • És miért ciki, ha egy politikus nem kap kényelmetlen kérdéseket?

Széles közönség előtt elsőként Davide Calí svájci születésű olasz írót ismerhettük meg, akinek könyvei bár gyerekeknek szólnak, fontos és esetenként tabusított témákban is alkot: háború, diktátori uralom, szorongás, társadalmi felelősségvállalás. Az olasz írót Szél Dávid szakpszichológus, apablogger kérdezte. Mivel a beszélgetések olasz nyelven zajlottak, a nézők fejhallgatón, kiváló szinkrontolmácsolás segítségével követhették, miről zajlik a diskurzus a színpadon. 

Hirdetés

Davide Calí

Davide Calí

Fotó: Tövissi Bence / Index

Calí elmesélte, hogy amikor dolgozik, mindig hatalmas mennyiségű szöveg vagy rajz gyűlik össze, amelynek legalább a fele a kukába megy, vagy egyszerűen nem jelenik meg. Szél Dávid erre lecsapva rákérdezett, mennyire zavarja ez őt, mennyire nehéz elengedni ilyen értelemben a műveit, ám az olasz író egyáltalán nem foglalkozik ezzel, sajnálja vagy sem, beletörődött, hogy az ő munkája ilyen.

Sok mindenről le kell mondanom, sok mindent ki kell dobnom. Egy könyv előkészítése hatalmas munkával jár, és inkább hálás vagyok, hogy a kezemben születik meg az anyag.

Szél ezután egyenesen rákérdezett, hogy mi dolga van a politikának a gyerekekkel, és fordítva, a gyerekeknek mi dolguk a politikával. Calí azzal kezdte, hogy amikor a kiadója először kérte arra, hogy ezzel a témával foglalkozzon, megrettent, mert úgy gondolta, a gyerekeknek elsősorban cicákról meg nyuszikról kell írni. Majd egy franciaországi könyvvásáron megtapasztalta, hogy a legkisebbeknek is nyugodtan lehet bármiről írni – politikáról is.

Ellenség a főnökünk

Calí nem problémázik ezen, ő csak egyszerű történeteken keresztül ábrázolja a társadalmat. A Szavazz a farkasra! című könyve az elnökválasztásról szól, ezt ő úgy fordította le a gyerekek nyelvére, mint amikor egy közösség főnököt választ magának. Úgy gondolta, így érthetőbb a jelenség. 

Ebben a művében az állatok először a farkast választják meg főnöküknek, akiről idővel kiderül, hogy átverte őket, nem váltotta be az ígéreteit, ezért leváltják, majd a rókát „ültetik a trónra”. Ám vele is befürödnek. Ebből adódik a kérdés, vajon el tud-e képzelni olyan társadalmat, amelyik nem a saját ellenségét választja meg – újra meg újra – főnökének. 

Jó lenne, ha ilyen létezne, de a könyvben pontosan arról beszélek, milyen a társadalom. És ugye kiderül, hogy az állatok sem tanultak semmit. Egy ideális társadalom következetesen végiggondolná, hogy mi fog történni, és közben megszorongatja a politikusait. Ebben hatalmas szerepe van a sajtószabadságnak is

– fogalmazott Davide Calí, majd elmesélte, hogy Olaszországban a RAI 1, 2 és 3 közszolgálati televíziós csatornák különböző pártok kezében vannak, az állam finanszírozza őket, a vezetőiket és a szerkesztőiket pedig az olasz parlament […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/27/pestext-nemzetkozi-irodalmi-es-kulturalis-fesztival-irodalom-2024-olasz-irodalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ókovács Szilveszter: A dolgozók vesztesége e körforgásban minimális

Mint ismert, 2024. április 25-én a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő …