2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Egy belga vitte a prímet az ország tetején: türelmes támadás a Kékestetőn

Hirdetés

Egy belga vitte a prímet az ország tetején: türelmes támadás a Kékestetőn

Két sprintszakasz után eljött az ideje, hogy sor kerüljön az összetett győzelemért vívott harc első felvonására. Az előző napi befutó helyszínéről, Kazincbarcikáról verőfényes napsütésben, tiszta időben vágott neki a 117 fős mezőny az idei magyar körverseny leghosszabb (183 km), és legtöbb szintemelkedést tartalmazó (2716 m) távjának.

A befutóra Magyarország legmagasabb hegyén, a Kékestetőn került sor, 984 méteres tengerszint feletti magasságban, az ország  tetejénél  mindössze harminc méterrel alacsonyabban. Ebből következően biztos volt, hogy az első napot uraló sprinterek helyét a hegyimenők veszik át a szakaszgyőzelemért vívott harcban – számolt be a történtekről összefoglalójában a Magyar Távirati Iroda.

Korán kialakult egy hatfős szökevénycsoport, amelyet két percre engedett el a mezőny. Az élbolyba a korábbi fehér trikós, az első etapot ugyancsak szökésben töltő Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) került be a hazai bringások közül. Az első gyorsasági részhajránál, Szilvásváradon Rózsa második lett, ezt követően Mátrafüreden került még sor két részhajrára, Mátraházán egy második kategóriás hegyi hajrára, a második mászás végén pedig az első kategóriás befutóra Kékestetőn.

Hirdetés

Három perc felettire nőtt az élboly előnye, miközben Egerben is számos szurkoló köszöntötte a kerékpárosokat. A hajrához közelítve egyre több felirat – és borús idő – várta a mezőnyt, az emelkedőn pedig birodalmi rohamosztagos sisakot öltött szurkolók piros füsttel üdvözölték az elhaladókat. A mezőny élén sokáig a sárga trikós cseh versenyző, Martin Voltr (Pierre Baguette) csapata dolgozott, a cél előtt 35 kilométerrel jött az „őrségváltás”, a német Emanuel Buchmann sikeréért tekerő BORA-hansgrohe állt előre. Az újabb mászás megkezdésétől sorra szakadtak le a hegyet kevésbé bírók, a szökésről pedig Rózsa maradt le 16 kilométerrel a cél előtt. A sárga trikós Voltr 13 kilométeren belül indított vakmerő támadást a részhajráért, ám a mezőny sorra fogta be az elöl haladókat.

A mezőny a Mátraházi Üdülőház előtt

A mezőny a Mátraházi Üdülőház előtt

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A sorsdöntőnek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/bringa/2024/05/11/kerekpar-tour-de-hongrie-kekesteto-thibau-nys-dina-marton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …