2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet – megszólalt Suhajda Szilárd felesége az egy éve meghalt hegymászóról

Hirdetés

A gyász nem múlik el, csak körbenövi az élet – megszólalt Suhajda Szilárd felesége az egy éve meghalt hegymászóról

Suhajda Szilárd tavaly május 23-án adott utoljára életjelet magáról, amikor elindult, hogy megmássza a Mount Everest 8848 méteres csúcsát, mégpedig pótlólagos oxigén használata nélkül. A hegymászó felkutatásával pontosan egy évvel ezelőtt, május 27-én hagyott fel a legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat. A tragikus évforduló alkalmából Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea – aki az expedíció kommunikációs felelőse is volt – egy részletes visszatekintést tett közzé a hegymászó közösségi oldalán. 

A hegymászó felesége mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy Suhajda Szilárd volt az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó, ezért reális célként tűzte ki pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni a Mount Everest csúcsát. 

Fagyási sérülések és magashegyi betegség jelei látszódtak rajta

Tímea időrendi sorrendben vette végig az eseményeket onnantól kezdve, hogy Suhajda Szilárdot elkezdték keresni azon a helyen, ahol utoljára látták, vagyis a Hillary-lépcső környékén. Ott, egy másik expedíció serpája arról számolt be, hogy amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és vélhetően magashegyi betegség jelei látszottak rajta. Hogy akkor miért nem tudtak segíteni rajta, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

  • A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába, ezért az esti órákban a hazai csapat megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot.
  • Ezzel egy időben három kipihent és profi serpa indult el Szilárdért. A neves olasz hegymászó és helikopterpilóta, Simone Moro vitte őket a gépével Katmanduból a 2-es táborba. Ők május 27-én hajnalban felértek arra a helyre, ahol a bajba került hegymászót utoljára látták, mivel a hegymászó már nem volt ott, elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet, a lehetséges esésvonallal együtt. 
  • Mivel eredménytelen volt a kutatás, a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeztek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.

Az Everest palack nélküli megmászására valóban reális esélye volt Suhajda Szilrádnak, aki 2014-ben megmászta a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhoce csúcsát érte el pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. 

Hirdetés

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal a magyarok közül Suhajda Szilárd jutott a legmagasabbra palack és serpák nélkül.

Az Everest palack nélküli sikeres megmászásának aránya jelenleg kevesebb mint két százalék, még kisebb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2024/05/27/suhajda-szilard-legindi-timea-feleseg-tragedia-hegymaszo-evfordulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rossi: Azért jutottunk ki az Eb-re, mert kiérdemeltük, szeretnénk örömet szerezni a magyar szurkolóknak

Szokás szerint először a futballisták kapták meg a szót. Nego Loic az elmúlt héten a …