2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vigyázat! Lebegő fejek és krumpliorr a MOME aulájában

Hirdetés

Vigyázat! Lebegő fejek és krumpliorr a MOME aulájában

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mindig tartogat kuriózumot az ínyenceknek. Az animáció szak szervezésében megvalósult és idestova második éve tartó mesterkurzus-sorozat – amelynek lelke Kollarik Tamás PhD egyetemi oktató, producer és Gorka-Focht Máté doktorandusz, oktató – a magyar rajzfilm olyan óriásait vonultatta fel, mint Csupó Gábor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla, Mikulás Ferenc, Szilágyi Varga Zoltán és Orosz István, feledhetetlen élményt nyújtva nemcsak a hallgatóknak, hanem a krónikásnak is. 


Kollarik Tamás PhD egyetemi oktató


8

Kollarik Tamás PhD egyetemi oktatóGaléria: Régi filmek, új plakátok(Fotó: Lakos Máté / MOME)

Hirdetés

A Kollarik–Gorka-Focht-tandem nem lankad, jeles kollégáik bevonásával újabb projekttel rukkoltak elő.

Az egyetem aulájában megnyílt A régi filmek, új plakátok kiállítás ötlete a Nemzeti Filmintézetben született meg, Baranyai Szabolcs, az NFI marketing- és kommunikációs igazgatója, valamint Nagy Dóra (NFI) kereste meg az egyetemet ezzel az elképzeléssel, és három kiváló szakember vette kezébe a dolgokat: Nagy László docens, Tóth Andrej tervezőgrafikus, továbbá Gorka-Focht Máté elméleti oktató

– mondta az Indexnek az eseményt megnyitó Kollarik Tamás. „Ők hárman egy kurzust indítottak, amelyen huszonegy tervezőgrafika BA illusztráció specializációs hallgató vett részt. A kurzus neve Vizuális karakterek volt, és régi, emblematikus magyar filmek – az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr!, a Megáll az idő, a Keménykalap és krumpliorr és a Csinibaba – új plakátjait kellett létrehozniuk a diákoknak.”

Örök érvényű klasszikusok

Ezek olyan filmek, amelyek korábban készültek, mint hogy a kurzus résztvevői közül bárki megszületett volna, hiszen a legfrissebbet, Tímár Péter Csinibabáját is 1997-ben mutatták be, de például az Apa, Szabó István filmje 1966-ban született, Fábry Zoltán klasszikusa, az Isten hozta, őrnagy úr! 1969-ben, a Keménykalap és krumpliorr 1978-as, Gothár Péter remeke, a Megáll az idő 1982-es. 

Kollarik azt is mondta, hogy nagyon nehéz egyedit létrehozni, hiszen az amerikai film, az amerikai plakátok rányomják a bélyegüket a műfajra, mindezt roppant magas vizuális minőségben. Másrészt, folytatta Kollarik: „ahogy Wim Wenders is mondta, az amerikai film kolonizálja a tudatalattinkat. Ezért is van szükség a magyar filmekre, a magyar animációra, grafikusokra, plakátművészekre. Ennek kiváló kezdeményezése a MOME és a Nemzeti Filmintézet összefogásában megszületett kiállítás 48 plakáttal. Nagy igazság a minap elhunyt András Ferenc örökbecsű mondása, amit Sándor Pállal együtt hangoztatott, hogy a magyar nemcsak lóra, hanem filmre is termett.”

Már Picasso is megmondta

Persze Pablo Picassót is lehetne idézni, ő mondta azt, hogy ha a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/07/plakatok-isten-hozta-ornagy-ur-apa-kemenykalap-es-krumpliorr-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …