2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vidnyánszky Attila beleszállt a Színházi Kritikusok Céhébe

Hirdetés

Vidnyánszky Attila beleszállt a Színházi Kritikusok Céhébe

Egy korábbi vita éledt fel Vidnyánszky Attila és a Színházi Kritikusok Céhe között. Már 2018-ban is volt egy levélváltás, amikor a Nemzeti Színház igazgatója visszautasította jelölését az akkori Színikritikusok díjára. Akkor a rendező előadását, a Bánk bánt jelölték az évad legjobb előadásának díjára, a színházigazgató mégis visszautasította azt. Véleménye szerint a céh már akkor is politikailag elfogult volt, most ugyanerre az okra hivatkozva kérte a jelölés visszavonását.

Semmi sem változott

Ahogy arról a Színház Online is beszámolt, Vidnyánszky Attila augusztus 18-án írt levelet a Színházi Kritikusok Céhének. Levelében arra kérte őket, hogy a Nemzeti Színház előadásának, a Don Juannak a jelölését vonják vissza. A darabot a legjobb díszlet kategóriában nevezték, a jelöltek a Numen / For Use csapata és Ivana Jonke kimagasló közös munkájukért. A Nemzeti Színház igazgatója levélben próbálta a jelölést visszautasítani, amelyet a Színház Online a következőképp idézett:

Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Meglepődve tapasztaltam, hogy céhük a 2022–2023-as évad Színikritikusok díjára a Nemzeti Színház egyik produkciójának alkotóit is jelölték. Azért ért váratlanul ez a nevezés, mert korábban Tompa Andreával levélben közöltem, hogy a Színházi Kritikusok Céhe jelölési eljárását hosszú évek óta szakmaiatlannak és politikailag motiváltnak tartom, és a Nemzeti Színház vezetőjeként nem szeretném semmilyen módon legitimálni ezt az ideológiai szándékot. Mivel meglátásom szerint az elmúlt években sajnos nem történt változás a céh tendenciózus eljárásában, ezért arra szeretném kérni Önöket, hogy tartsák tiszteletben korábbi kérésemet.

Hirdetés

Ebben bízva, üdvözlettel:

Vidnyánszky Attila, vezérigazgató, Nemzeti Színház

A céh nem hagyta válasz nélkül a rendező üzenetét. Nyílt levélben mondták el […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/23/vidnyanszky-attila-szinikritikusok-dija-szinhazi-kritikusok-cehe-nemzeti-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …