2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Utáltuk, mégis hozzánk nőtt

Hirdetés

Utáltuk, mégis hozzánk nőtt

A kiállítás a Ludwig Múzeumhoz hűen változatos művészeti médiumok, valamint immerzív installációk segítségével mutatja be a központi témakört, jelen esetben a háztípus eredetét, annak átalakulását és hatását a magyarországi vizuális kultúra történetében.

BÁRHOGY IS VISZONYULJUNK A KOCKAHÁZakHOZ, ÉPÍTETT KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÜNK RÉSZEi.

Hirdetés

A magyarországi szocreál utáni műépítészet által lenézett „mostohagyerek” kockaház, vagyis a hatvanas-hetvenes évek tipikus családi háza a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult, és kétség sem fér ahhoz, hogy a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét.



20

Galéria: Kis magyar kockológia: A modernitás hajlékai a Kádár-korszak idejénFotó: Papajcsik Péter / Index

Kisugárzással bírt

A kiállítás célja megmutatni a XX. századi magyarországi építészet egyik meghatározó formájának kulturális környezetét és genealógiáját.

A kockaház mint a priváterős magánépítkezések (kaláka) médiuma és a modernizáció építészeti alakzata a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire

– olvasható a kiállításon, amelynek kurátora Maj Ajna és Máté Zsófia.

A kizárólag mintegy két évtized alatt – az ötvenes évek végétől a hetvenes évek végéig – keletkezett magyar vidéki házak tipológiája egészen a következő háztípus, az úgynevezett alpesi ház térnyeréséig jelentős helyi kisugárzással bíró, mintaadó, stílusteremtő tényező maradt térségünkben.

A háztípus sajátos megjelenése egyfajta esztétikai nyelv. Szemantikájának megértése, rejtett jelentéstartalmainak kifejtése adja a kiállítás gerincét, és számos kérdésre keresi a választ.

  • Mit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/25/kis-magyar-kockologia-kadar-kocka-epiteszet-korszak-magyarorszag-ludwig-muzeum-kortars-kiallitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …