2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Törékeny nő, és az egyik legveszélyesebb állattal dolgozik

Hirdetés

Törékeny nő, és az egyik legveszélyesebb állattal dolgozik

Már megszokhattuk, hogy az egyik legkedveltebb hazai gasztroeseményen mindig más-más téma kerül fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, mindhármuk szakmai útja és sikere inspiráló és példaértékű

– mondta Nemes Richárd, a Gourmet Fesztivál főszervezője a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján. – A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A »női energiákat« erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is.”

Hirdetés

Kenyér és szalonna

Fekete Zsóka törékeny lány létére gumicsizmás munkát választott, ráadásul az egyik legveszélyesebb állat, a mangalica tenyésztésébe kezdett. (Azt mondják, ha valaki illetéktelen téved éjszaka az óljukba, reggelre már csak a gumicsizmája marad meg belőle.) Ezek a szőrös disznók közel állnak a vadon élő társaikhoz, ezért különös szakértelmet kíván a tenyésztésük.

Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett

– mesélte a kezdetekről Fekete Zsóka, aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de aztán húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága mostanra közel négyszáz szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

A szalonna mellett Ormós Gabriella képviseli a nagykövetek közül a másik alapélelmiszert, a kenyeret.

Őt a kommunikációs szakmától vitte el a kovász bűvölete, pedig először esze ágában sem volt pékséget nyitni. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem, és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra, ő a Jenői Pékség és egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

DSC 0674

Fotó: Gourmet Fesztivál

Bölcsész cukrász a Laurelből

A nők a gasztronómiában egyébként […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/06/gourmet-fesztival-harom-nagykovet-noi-energiak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …