2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Széthasogatta vendégei öltözékét a híres meseíró

Hirdetés

Széthasogatta vendégei öltözékét a híres meseíró

„Minden író gyűjtő – nyilván ezért nevezik szerzőnek, ugyebár. Mindenesetre szerintem nem képes izgalmasan írni az, aki nem őrizte meg magában a gyerekkor mindenre kíváncsi, tücsköt-bogarat felszedegető, kísérletező mohóságát” – mondta Szabó T. Anna József Attila-díjas költő A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei című kiállítás megnyitóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tárlat az írók belső világának rejtettebb, kíváncsiságról, játékosságról, szenvedélyről árulkodó zugába ad betekintést. A szerzők tárgyait, valamint azok történetét hat tematikus csoportba rendezve mutatja be – olvasható a PIM honlapján. Olyan érdekességeket is láthatunk, mint Lázár Ervin gyűjteménye, amelynek különlegessége, hogy minden vendége nyakkendőjéből levágott egy darabot, és azokat egy táblára tűzte. Emellett megnézhetjük

  • Gyurkovics Tibor különböző országokban vásárolt kalapjait,
  • Karinthy Ferenc leányfalusi házának egyik ajtaját neves személyiségek aláírásaival,
  • Ady Endre és Csinszka egykori lakásának falait díszítő festményeket,
  • Jókai Mór sétapálcáit,
  • Tandori Dezső játékmedvéit és még sok minden mást is. 

A múzeum közleménye szerint az írók gyűjteményei hűen visszaadják gazdájuk személyiségét, szokásait, kapcsolatait, és a műveik világáról is beszélhetnek. Az is érdekes, hogy a gyűjtés, mint téma, az írók szépirodalmi szövegeiben is jelen van. 

Szabó T. Anna ezt is szóba hozta a megnyitón. „Milyen jó, hogy ennek a gyűjtögető szenvedélynek külsődleges megnyilvánulásai is vannak, hogy az írók többsége szerez vagy gyűjt valamit, és különösen azok, akiknek megadatott az állandó otthon és a minimális anyagi stabilitás – igazi vagyont sajna nem mondhatok, ennek itt nálunk nincs hagyománya.”

Hirdetés

Tárgy és ember közötti kapcsolat

A József Attila-díjas költő szerint az irodalmi művekben gyakran szerepelnek ilyen-olyan holmik.

Hogy mennyire foglalkoztatják a magyar írókat a tárgyak, azt mindjárt a Magyarországra kerülésemkor megtapasztalhattam, mert az első könyv, amit 1987-ben beszereztem, a Sárga ernyő című versgyűjtemény volt Linka Ágnes szerkesztésében, telis-tele tárgyakról szóló versekkel.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/14/targyak-tarsasaga-irok-gyujtemenyei-petofi-irodalmi-muzeum-kiallitas-szabo-t.-anna-kukorelly-endre-lazar-ervin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy résen keresztül fotózták őket, ahogy szeretkeznek

Nem elég egy jó történetet megtalálni, ha nincs ügyesen feldolgozva – filmen, színházban vagy könyvben …