2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ókovács Szilveszter nem hagyta magát letaszítani az Opera főigazgatói székéből

Hirdetés

Ókovács Szilveszter nem hagyta magát letaszítani az Opera főigazgatói székéből

Csák János kulturális és innovációs miniszter hatásos dramaturgiával a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban hozta nyilvánosságra a döntését. 

Mondhatnánk, hogy a végeredmény, amely szerint Ókovács Szilveszter viheti tovább a dalszínház vezetését, mindenkit meglepett – hiszen az, hogy a pályázatot megismételték, egyértelműen azt erősítette, hogy a miniszter el akarja távolítani Ókovácsot, és a bírálóbizottság sem támogatta a pályázatát –, de aki követte az eseményeket, könnyen ugyanerre a következtetésre juthatott.

Az Index már az első olyan cikkben, amelyben a – még csak – hét pályázóról írt, így vélekedett:

A számos jelölt mellett az intézményt tizenkét éve vezető jelenlegi főigazgató könnyen lehet a nevető… hetedik. Ókovács pozícióját erősíti az a tekintélyes program, amelyet a jövő évadra hirdetett meg: a vaskos, 660 oldalas katalógus beköszöntőjét ráadásul Csák János írta, sokszínűnek nevezve a szláv szezont, és jelentős szerepekben tűnik fel számos, most ellene induló művész is.

Hirdetés

A kevés jelöltre való hivatkozással eredménytelennek nyilvánított első után kiírt második pályázatra végül összesen tizenegyen jelentkeztek, olyanok is, akik Ókovács kvázi beosztottjai, illetve olyan is, aki azt mondta a jelenlegi főigazgatónak, hogy nem indul ellene. Maga Ókovács Szilveszter pedig a korábbi pályaművét kiegészítette a minisztérium által kért, a kulturális területet érintő energetikai és finanszírozási helyzetre vonatkozó elképzelésekkel. Elszántságát jelezte, hogy lapunknak megerősítette: az Opera mellett nincs B terve. A megkeresett és felbiztatott jelöltek egy része pedig mintegy „választási kampányba” kezdett a nyilvánosság előtt, és ennek során élesen bírálták a jelenlegi vezetőt, Ókovács Szilvesztert is.

A bizottság

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bírálóbizottság 2023. április 26–27-én hallgatta meg a jelölteket: a grémium tagja volt Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, aki korábban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az Operaház dolgozóit pedig Fahidi Patrícia hegedűművész képviselte.

A bírálóbizottságnak az előadó-művészeti törvény alapján csupán a jelöltek alkalmasságát kellett vizsgálnia, és a többségi döntés – amely alapján több jelöltet is alkalmasnak találhattak – után csak javaslattételi joguk volt, a döntést a munkáltatónak, a miniszternek kellett meghoznia az ülést követő 30 napon belül (ez fog lejárni holnap, 2023. május 27-én).

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/26/magyar-allami-operahaz-foigazgatoi-palyazat-gyoztes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Valakinek jó, valakinek nem 2023. április 19-én a kormány három újabb rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki …