2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Misztikus leütés, pontosan 1 111 111 forintot fizettek érte

Hirdetés

Misztikus leütés, pontosan 1 111 111 forintot fizettek érte

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz! című József Attila-verseskötet igen becses darab árveréseken is ritkán szerepel – nem véletlenül fizettek érte rekordösszeget a vasárnap zárult budapesti könyvaukción. 1931-es megjelenése után nem sokkal izgatás vádjával betiltották, példányait elkobozták. Ez a szerző negyedik verseskötete, amit a példányok begyűjtése és elkobzása előtt csak néhány napig dedikálhatott.

Egy elírt név mint árfelhajtó tényező

A gyűjtők számára azonban még különlegesebbé teszi, hogy a szerző egyik dedikációjában a címzett nevét pontatlanul írta. 

A KÖTET CÍMLAPJÁRA JÓZSEF ATTILA ezt ÍRTA: POLLACSEK SÁNDORNÉNAK / SZERETETTEL / JÓZSEF ATTILA.

Hirdetés

A történet és a példány története két szálon futott, olvashatjuk az árverésről kiadott közleményben. A Döntsd a tőkét, ne siránkozz kötet 1931. március 21-én készült el. Az első dedikációk valószínűleg ekkor születhettek, mert május 6-án a budapesti ügyészség már elrendelte a nyomozást a kötet két verse (a Szocialisták című vers és egy Villon-fordítás) miatt.

A vád sajtó útján elkövetett izgatás volt – két nappal később pedig el is kobozták a példányokat (József Attilától is). A költőt először 8 napi fogházra ítélték, majd a fellebbezést követően helybenhagyták az ítéletet, de a büntetést felfüggesztették, így József Attilának nem kellett fogházba mennie.

József Attila aláírása

József Attila aláírása

Fotó: Élmény Kombinát

A perrel párhuzamos másik szál egy aláírásgyűjtés volt: miután 1932. július 15-én a politikai rendőrség letartóztatta az illegális Magyar Kommunista Párt vezetőit, a baloldali értelmiség röplapozásba és aláírásgyűjtésbe kezdett. József Attila is szervezője és lebonyolítója lett a statáriális bíráskodás elleni akciónak – és itt ér össze a két történetszál. József Attila aláírásgyűjtő ívéből tudható ugyanis, hogy a 28 aláíró között szerepelt a dedikáció címzettje:

Dr. Pollatschek Sándorné, VI. Landau u. 4/4.

A költő tehát feltehetően ekkor adhatott egy dedikált példányt a hölgynek – de a nevét eltévesztve. Erre némi magyarázat lehet, hogy az igencsak kiterjedt és szétágazó Pollacsek (Pollatschek, Pollatsek, Polányi) családnak József Attila adatolhatóan a Pollacsek/Polányi ágával volt a legközelebbi kapcsolatban. Polányi Cecil, azaz „Cecil mama” (született Wohl Cecília) művész-értelmiségi ellenkulturális bázisszalonja a Ferenciek terén működött, ahol a költő maga is többször megfordult. Cecil mama férjezett nevén Pollacsek Mihályné volt – az ő gyerekei magyarosították nevüket Polányira, mint például a később emigrált és világhírűvé lett Polányi Károly közgazdász és Polányi Mihály tudományfilozófus.

Bizonyosan a Pollacsek névalak ilyetén közelsége miatt téveszthette el a költő a címzett nevét. A ritka példány volt az Antikvárium.hu aukciójának csúcstétele.

Sokan licitáltak Apponyi memoárjára

Érdekes módon a legtöbben és a legtovább dr. Gróf Apponyi Albert: Emlékirataim * Ötven év. Ifjúkorom – huszonöt év az ellenzéken című […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/13/jozsef-attila-carlos-santana-konyvaukcio-rekordaron-ketmillio-forint/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …