2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lassan értek fel a csúcsra, ma mégis milliók rajonganak értük

Hirdetés

Lassan értek fel a csúcsra, ma mégis milliók rajonganak értük

Jelentős irodalmi mű alapján készült film több mint tíz éve nem nyert Oscar-díjat. Az irodalmi adaptációk Oscarra való jelölésének aránya azonban az első gála óta állandó – írja a Literary Hub. Adam Morgan a Chicago Review of Books 2017-es számításai alapján megállapította, hogy a legjobb film nyertesei között az adaptáció és az eredeti forgatókönyv aránya átlagosan 53 százalék a 47 százalékkal szemben. 

Idén a legjobb film kategória tíz jelöltje közül öt adaptáció: az Oppenheimer, a Szegény párák, a Megfojtott virágok, az Amerikai irodalom és az Érdekvédelmi terület is könyv alapján készült. 

Ami az olvasottságot illeti, a Bíborszín (The Color Purple) ismét felkerült a Goodreads bestsellerlistájára. A regény adaptációi eddig leszerepeltek: az 1985-ös film tizenegy jelölést kapott, de egyet sem tudott díjra váltani. A 2023-as musical sem igazán nyerte el a kritikusok tetszését (Danielle Brookst azért a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték). Az olvasók azonban – az új zenés filmnek hála – megint felkapták a megindító regényt.

Részlet az 1985-ös Bíborszín című filmből

Hirdetés

Részlet az 1985-ös Bíborszín című filmből

Fotó: port.hu

Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek (Where the Crawdads Sing) című könyvéért 2022-ben valósággal megőrültek a magyar olvasók. Bár külföldön korábban is népszerű volt a regény, itthon kevésbé ismerték a sztorit – egészen addig, amíg mozifilm nem készült belőle 2022 nyarán, Daisy Edgar-Jones főszereplésével.

A filmélmény hatására a könyves csoportokban mindenki ezt kutatta, a boltokból az összes példányt elkapkodták, és új kiadás is készült a krimiből a hatalmas kereslet hatására. A hype pedig olyannyira nem csengett le, hogy az említett csoportokban máig sokan érdeklődnek a könyv után.

A TikTok-effektus

A BookTok hashtag alatt milliárdos nézettséggel mennek a videók: olvasók ezrei osztják meg érzéseiket egy-egy könyvről, ezzel pedig óriási – organikus – reklámot generálnak a köteteknek. A közösségi média (a TikTok és a Pinterest) ráadásul ismét menővé és trendivé tette az olvasást. A túlstimulált, de az öngondoskodást előtérbe helyező Z generációsok előszeretettel építik be napirendjükbe a relaxáló olvasást.  

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/19/ujra-meno-konyvek-booktok-tiktok-trend-oscar2024-oppenheimer-biborszin-ahol-a-folyami-rakok-enekelnek-nezettseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …