2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Krumplit húzott az ujjára, és kalapáccsal rávágott, hogy eltörjön

Hirdetés

Krumplit húzott az ujjára, és kalapáccsal rávágott, hogy eltörjön

Családias körben ülünk egy nagy, nehéz asztal körül a nézőtéren, és annyira életközeli az Egy százalék indián világa is, hogy észre sem vesszük, mikor kezdődik el az előadás. Beront egy férfi, egy nő pedig, aki addig az asztalra dőlve feküdt, utánaszól, hogy kapcsolja már le a lámpát, legyen szíves. A férfi kimegy, lekapcsolja – az előadás tehát nem úgy kezdődik, hogy kigyúlnak a fények, hanem úgy, hogy teljes sötétség lesz, csak az ablakokon beszűrődő fények adnak némi világosságot.

Már ez a néhány pillanat sem túl szívderítő – valami nem stimmel, a nő rosszul érzi magát, a férfi nem túl kedves. Aztán bejön egy másik nő, a fején fejhallgató, mint aki benn is van, meg nem is a darab történetében: később kiderül, hogy a megérzésünk helyes. Szándékosan érkezett később a – vélhetően – vidéki összejövetelre, nem akart részt venni a temetésen. A temetés a három középkorú házaspár férfi tagjait érinti, az ő barátjuk halt meg.

Csillagbogár

A három férfit Gelányi Imre, Szabó Domokos és Hajdu Szabolcs játssza, és mintha a macsóság és hímsovinizmus három „fokozatát” jelenítenék meg. Ahogyan Gelányi Imre bánik a párjával, és általában ahogy a nőkkel beszél és gondolkodik róluk, az nehezen minősíthető. A párja, akit Tankó Erika alakít, olyannyira hozza a bántalmazott és megalázott nőt – aki a szemét sem meri fölemelni egy bizonyos magasság fölé –, hogy nézőként is megsajnáljuk.

Hirdetés

Gelányi karaktere simán jogot formál arra is, hogy más nőjével keménykedjen: a Jakab Juli által megformált feleség és közte néha szikrázik a levegő, amikor a „na ide figyelj, csillagbogaram” kezdetű szöveggel helyre teszi.

Nédd mán a kis vadmacskát!

– mondja Gelányi, de olyan hangsúllyal, hogy kinyílik a bicska a zsebünkben. Jakab Juli figurája színésznő, ezért is viseli nehezen ezt a legalja tahóságot, de elvisel mást. Például a saját férjét – igaz, nehezen –, akit Szabó Domokos kelt életre.

Gelányi „macsója” Szabó Domokos karakterét is kioktatja arról, hogy hol a helye az asszonynak, bár utóbbi vonakodik végrehajtani az instrukciókat. Így is van elég a rovásán, például boldog-boldogtalantól kölcsönkéreget, anélkül, hogy a felesége erről tudna. Hímsovinizmusban elmarad Gelányi alkoholistájától, aki bögréből issza a bort, de amikor közösen felöntenek a garatra, olyan visszataszító figurát hoz, akit tényleg nehéz tolerálni.

Elromlott vécélehúzó

Látszólag a két jómadár fölött áll – észben és felvilágosultságban – Hajdu Szabolcs értelmiségi figurája, bár teljes mértékben lojális a gyerekkori cimboráihoz, akikkel közösen vesztettek el egy újabb barátot. Mert a veszteségi lista már hosszú, elment ez is, az is, amiben szerepet játszott az ital, az elhízás, az egészségtelen életmód. Az ő feleségét Pető Kata játssza, aki kedves leereszkedéssel kommunikál a többiekkel. Néha fejére rakja a fejhallgatót, kimegy, visszajön, vagy 

beszélgetés közben is nyomkodja a telefonját az asztal alatt.

Ez egyébként is jellemző, vannak percek, amikor mindenki csak a telefonját bámulja. Nehéz megszólalni, kommunikálni, nem is egy nyelvet beszélnek ők hatan. A robbanás a levegőben van, és apró kisülésekben haladunk a végkifejlet felé. Egy felrúgott pohár, kiboruló bor, leeső tányér, szétszóródó napraforgómag fokozza a diszkomfortot, de a legnagyobb kataklizma mégiscsak annál a párnál következik be, akiknél a legkevésbé várjuk. Hajdu Szabolcs válságba jutott figurái – ő a darab írója és rendezője is – valahogy 

teljesen eltévedtek az életben, és nem is nagyon látják a kiutat.

Ülnek a hajdan szebb napokat látott torontáli vagy kelim terítővel letakart hatalmas asztal körül, ahol egy tálcán olyan értékes apróságok sorakoznak, mint a terítő javításához gondosan összegyűjtött gyapjú fonaldarabkák vagy egy – minden háztartásban hányódó – nemzeti színű szalag, de ezek itt már nem jelentenek értéket. A gyapjúszálakat Pető Kata szórakozottan csavargatja, soha senki nem fog már ezzel terítőt javítgatni, a nemzeti színű szalag pedig arra lesz jó, hogy megjavítsák vele a vécélehúzót.

Egy százalék indián a KuglerArt Szalonban

Egy százalék indián a KuglerArt Szalonban

Fotó: Puskel Zsolt / Port.hu

Nincs […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/16/egy-szazalek-indian-kuglerart-szalon-hajdu-szabolcs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …