2024. július 27., szombatMa Anna, Anikó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Anna, Anikó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kiütötte tanárát, így nem kapott bizonyítványt, mégis író lett belőle

Hirdetés

Kiütötte tanárát, így nem kapott bizonyítványt, mégis író lett belőle

Reich Jenőként született Budapesten, 1905. március 29-én, egy zsidó család harmadik gyerekeként. Nem életek rosszul, szép gyerekkort tudhatott magáénak, de már fiatalon találkozott az antiszemitizmussal, amit nem is hagyott megtorlás nélkül: egyszerűen kiütötte a tanárát, pedig akkor még nem is bokszolt. Természetesen kicsapták az iskolából, így sosem lett érettségije és szakmája sem.

Se bokszoló, se sínész, se költő

A 195 centis fiú a sportot a színészetért hagyta abba, de nem jeleskedett benne, így felhagyott vele, és az írás felé fordult.

Ekkor vette fel a Rejtő nevet, amit azok is ismernek, akik nem kedvelik azt a fajta szórakoztató műfajt, amiben ő híres lett.

Hirdetés

Merthogy nem ponyvával indult neki az irodalomnak, először verseket írt – korántsem vidámakat. Később novellákra váltott, de ezek hangulata is meglehetősen sötét volt. Alapvetően újságíróként dolgozott, talán az élet maga nem adott eleinte más muníciót, de szerencsénkre valahogy rátalált a könnyedebb vonulatra is: kabaréjeleneteket, operetteket, rövidebb bohózatokat vetett papírra, majd kalandregényekre váltott. Mindeközben sokat utazgatott, így bőven gyűlt élményanyaga a további műveihez, de ebből táplálkozott a Bedekker csavargók számára című könyve is.

A Rejtő-univerzum

Rengeteg ponyvaregénye jelent meg P. Howard, illetve Rejtő Jenő néven. A leghíresebbek:

  • Piszkos Fred, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/29/kiutotte-tanarat-igy-nem-kapott-bizonyitvanyt-megis-iro-lett-belole-rejto-jeno-kviz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …