2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ki voltunk már éhezve egy olyan izgalmas sci-fire, mint az új Majmok bolygója

Hirdetés

Ki voltunk már éhezve egy olyan izgalmas sci-fire, mint az új Majmok bolygója

Ami a minőségi blockbustereket illeti, mostanában a filmipar kicsit sem kápráztat el bennünket, elég a Transformersre, vagy a Godzilla és Kong-filmekre gondolni. Jó, nyilván ellenpéldának ott van a Dűne, de a szeméttengerben, amit Hollywood ömleszt a közönségre, a Denis Villeneuve által terelgetett science fiction mindössze anomáliának tekinthető. Hab a tortán, hogy a Marvel Filmes Univerzuma is a saját kardjába dőlt az elmúlt években, a Bosszúállók: Végjáték óta egyszerűen nem találnak fogást Kevin Feige-ék a saját szuperhősös univerzumukon. Na, és akkor a DC-t még nem is említettük, amely a nagyvásznon csinált paródiát saját magából az Aquaman 2-szintű förvedményekkel, és bár az olyan önálló próbálkozásaikkal, mint a Joker és a 2022-es Batman betaláltak, James Gunn éppen vért izzad a színfalak mögött, hogy a Supermannel útjára indítson egy olyan világépítő filmszériát, ami vonzza az embereket a moziba.

Pontosan ezért döbbenetes, hogy A majmok bolygója-franchise, bár a gyökerei jó régre, egészen pontosan 1968-ig vezetnek vissza, a mai napig mennyire erősen tartja magát. Pedig jó sok részről beszélünk, 2001-ben még egy vakvágányra futott újrakezdés is becsúzott Tim Burtontől, mégis 2011-ben A majmok bolygója: Lázadással egy olyan előzménytrilógiát indítottak útjára a 20th Century Foxnál, hogy még a régi, szkeptikusan hozzáálló rajongók is elégedetten csettinthettek. Kellett ehhez mondjuk az egész csetepatét elindító, első intelligens majom, Cézár bőrébe bújó átalakulóművész, Andy Serkis, és egy nagyon potens készítőgárda, aki megértették, a posztapokaliptikus filmeknél mennyire érdekesek lehetnek a kezdetek.

Részlet A majmok bolygója: A birodalom című filmből

Részlet A majmok bolygója: A birodalom című filmből

Hirdetés

Fotó: Disney/ 20th Century Fox

Aztán jöttek menetrendszerűen a folytatások, a majmok egymással harcoltak a 2014-es Forradalomban, majd az emberiséggel rúgták össze a port a 2017-es Háborúban, szépen lassan pedig eljutott odáig a Cézár sztoriját boncolgató filmtrilógia, hogy a Föld tényleg a majmok bolygója lett, akik egyre okosabbá váltak, törzsekbe szerveződtek, míg az emberek neandervölgyi szintre süllyedtek vissza. Már, akik túlélték, hiszen a vírus, ami a világvégéhez vezetett, a többséget kiirtotta.

A majmok bolygója-filmek még mindig nem tartanak ott, ahol az 1968-as első rész startolt, az emberszabásúak messze járnak attól, hogy ruhát hordjanak, és teljesen összefüggően beszéljenek, esetleg hosszú tárgyalásokat tartsanak. A magyar mozikban május 9-től vetített új rész, A majmok bolygója: A birodalom azonban hatalmas ugrást tesz ebbe az irányba, hiszen Cézár halála után 300 évvel járunk, amikor a majomlázadást elindító hős, és az emberek által uralt világ emléke ugyanannyira elhalványultak.

Izgalmas felállás, mert A birodalom hiába építkezik erősen a Cézár körül forgó trilógiára, egyszerre bátran el is szakad azoktól a filmektől. Hősünk ezúttal egy Noa (Owen Teague) nevű fiatal majom, aki egy különleges klánban, a Sas-klánban éldegél és éppen egy fontos, a felnőttkor kezdetét ünneplő ceremóniára készül, amikor tragédia éri őket. Gonosz majmok találnak rá a törzsre, Noa apját megölik, az életben maradtakat meg magukkal rángatják. Ha pedig Noának nem lenne elég baja, feltűnik a színen még egy Mae (Freya Allan) nevű lány is, aki még nagyobb slamasztikába rángatja a központi karaktert. Olyanba, amin a világ sorsa múlik.

KPA-TP3-00087206

Fotó: Disney/ 20th Century Fox

A majmok bolygója: A birodalom rögtön az első jelenetével szépen megalapoz a hangulatnak, ahogy Noa a barátaival madártojásokat gyűjt a ceremóniához, a képsorokat látva elkapja az embert egyfajta blockbuster-nosztalgia. Eszünkbe jut, milyenek voltak a látványfilmek még régebben, amikor nem hulladék vizuális effektekkel ámítottak minket a készítők. Noa, és a többi majom egyszerűen fenomenálisan festenek, az ember meg nem mondaná, hogy CGI-varázslat és motion capture termékei ezek a karakterek. Természetesen mozognak, nem esnek le a vászonról, és amikor megszólalnak, akkor is érezni, hogy hús-vér, odafigyelő forgatókönyvírók – és semmiképp nem valami ChatGPT-re hajazó program – igyekeztek ezeket a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/05/10/a-majmok-bolygoja-a-birodalom-mozi-film-sci-fi-reboot-posztapokaliptikus-blockbuster-ajanlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …