2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Így ünneplik világszerte a mindenszenteket

Hirdetés

Így ünneplik világszerte a mindenszenteket

A halottakról való megemlékezés kultúránként eltérő, ugyanis vannak országok, ahol kifejezett ünnepnapnak számít a halottak napja, máshol viszont a gyászé és a szomorúságé a főszerep ezen a napon.

mindenszentek terek

Fotó: Oeconomus

A katolikus és több protestáns egyház november 1-jén tartja a megemlékezést halottairól, és ez munkaszüneti napnak is számít azokban az országokban, ahol erre a napra esik a halottak napja. November 2-án, minden vallástól függetlenül vált általános ünneppé a holtakról való megemlékezés, azonban ez már nem hivatalos pihenőnap – írja az oeconomus.

A skandináv országokban október 31-től egészen november 6-ig fél nap munkaszüneti napot kapnak az emberek, valamint akadnak olyan országok is – mint például Oroszország –, ahol kiemelt napja a halottakra való emlékezésnek. 

Hirdetés

A november eleji időszak számos kultúrában a halálról szól, azonban mindenhol egy kicsit máshogy állnak az ünnep kérdéséhez. 

„Csokit vagy csalunk”

Az angolszász országokban elterjedt az október 31-én esedékes halloween (eredetileg: All Hallows Eve), amely valójában egy ősi kelta ünnep, manapság viszont a gyerekekről szól, akik ezen az estén ijesztő jelmezbe bújnak és édességvadászatra indulnak. Ez a szokás az egész világon egyre elterjedtebb, már Magyarországon is egyre nagyobb a népszerűsége.

Ahol igazi ünnep a halál

A latin-amerikai országokban igazán különlegesen állnak a halál és a túlvilági lét kérdéséhez, ugyanis a Día del los Muertos ünnepére úgy tekintenek, mint az élők és a túlvilág közötti kapu kinyílásának napjára. 

<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/11/01/halottak-napja-unnep-gyasz-dia-del-los-muertos-mindenszentek-halloween/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …