2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hügel Hajnalka nagyasszonnyá vált, és gyakran tartotta rettegésben a partnereit

Hirdetés

Hügel Hajnalka nagyasszonnyá vált, és gyakran tartotta rettegésben a partnereit

Tegye mindenki a kezét a szívére, és gondolja át, mit jut először eszébe az operettről. Nincs még egy olyan műfaj, amely ennyire megosztaná a magyar embereket: ezekért a sajátosan monarchiabéli zenés-táncos darabokért vagy rajongunk, vagy ki nem állhatjuk őket.

László Ferenc az előbbiek csoportját erősíti, leplezetlenül rajong a műfajért. De nem csupán rajong, hanem elképesztően ismeri és érti is az operett világát, és állítja: félreértett műfajról van szó.

Legújabb könyvében az operett műfaj bécsi–budapesti vonulatának tizenöt meghatározó alakját mutatja be ifj. Johann Strausstól Blaha Lujzán, Lehár Ferencen, Huszka Jenőn és Honthy Hannán át Rátonyi Róbertig. Felvonulnak itt zeneszerzők és librettisták, primadonnák és táncos-komikusok, szubrettek, színigazgatók és bonvivánok, épp ahogy egy jó operettben illik.

Hirdetés

Rettegésben tartott partnerek

Mindebből pedig olyan érdekes történetek rajzolódnak ki a zsáner intrikáktól, szakmai féltékenységektől és heves szenvedélyektől fűtött világáról és a korról, amelyben született, hogy azok is érdekesnek találhatják majd a könyvet, „akik az operett iránt egyelőre tartózkodással viseltetnek ugyan, viszont érdekli őket a 19. és a 20. század történelme”.

Olyan történetek kerülnek elő, amelyek felfestik a kor társadalmi-politikai hátterét, de a szerző nagy műveltséggel és rendkívül szórakoztató stílusban mesél az ízlés és a mentalitás változásairól, a női és férfidivatról, a gasztronómiáról, a bűnüldözésről, de az erotika és szexualitás világáról is.

Honthy Hanna például, aki emberemlékezet óta ajnározott kedvence a magyar közönségnek, Hügel Hajnalkaként nevelkedett egy nyomdász és egy varrónő gyermekeként Nefelejcs utcai földszinti lakásukban, és későbbi karrierjét jómódú „pártfogónak” éppúgy köszönhette, mint annak, hogy 

zseniálisan manipulálta a sajtót.

László Ferenc aztán sok forrással, adatgazdagon és szellemesen taglalja, hogyan lett a későbbi Honthy Hanna a kezdeti negatív kritikák ellenére („csinosan táncolt, de éneke és játéka dilettánsszerű”) az öltöztetőnője által nagyságos fejedelemasszonynak szólított, színpadi partnereit gyakorta bizony rettegésben tartó színésznő.

Adatgazdag, szellemes történetek

László Ferenc kritikus, történész, „szenvedelmes ismeretterjesztő” nagy kedvvel és nagy tudással mesél, és közben hozzánk is közel kerülnek ezek az alakok. A szerző fáradhatatlanul tárja fel kultúránk, közös emlékezetünk vakfoltjait is, részben a saját, részben az olvasóközönség okulására és szórakoztatására.

Az egyes művek és műfajok között nem tesz oly módon különbséget, hogy az egyik vagy a másik lenézendő lenne: mindegyik hozzátett valamit ahhoz, ami szellemi értelemben körülvesz minket. Ahogy az előző, Honi bestiárium című könyvéről beszélgetve az Index kulturális rovatának

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/24/laszlo-ferenc-operettorszag-palyakepek-a-becsi-budapesti-operett-tortenetebol-konyvkritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …