2024. július 27., szombatMa Anna, Anikó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Anna, Anikó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Forrong a könyves szakma, úgy érzik, kivéreztetik őket

Hirdetés

Forrong a könyves szakma, úgy érzik, kivéreztetik őket

Az új törvényjavaslat szerint a könyvkiadók nem adhatnának 10 százaléknál nagyobb akciót az új könyvekre. A magyar könyvszakma ebben a formában nem támogatja a javaslatot. Egyrészt mert nem keresték meg őket az ügyben, és a társadalmi egyeztetésre mindössze négy napot kaptak, másrészt szerintük a kis kiadók ezáltal csődbe mehetnek, amiből a nagy könyvhálózatok sem jönnének ki jól. Úgy érzik, kivéreztetik őket.

A német minta nem ültethető át

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke és Nyáry Krisztián, a Líra Kft. kreatívigazgatója, az MKKE elnökségi tagja után Galambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is megszólalt az Indexnek: mint mondta, a törvényjavaslatról előzetesen a szervezetüket sem keresték meg, velük sem egyeztettek.

Meglepett a hír, bár azt tudom, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) évek óta be akar vezetni valami hasonlót. Németországban, Ausztriában és Svájcban hosszú évek óta él ilyen rendszer – mindegyik országban máshogy –, de az sokkal egyenesebb, tisztább könyvterjesztői és vásárlói piacot teremt.

Galambos Ádám úgy véli, hogy a német minta egyelőre nem ültethető át a magyar viszonyokra. „Egyelőre szabályozatlan az itthoni piac a némethez képest. Németországban ugyanis olyan rendszer működik, amelyben minden adat nyomon követhető. Éves tagsági díj van, és minél több adatot adunk meg, annál nagyobb kedvezményhez juthatunk. Szóval a kiadó okosan rá van kényszerítve, hogy pontosan megadja a könyv adatait, ami azért van, hogy a terjesztő minél több információval szolgálhasson az olvasó számára.”

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/01/torvenyjavaslat-kedvezmeny-konyv-galambos-adam-magyar-konyvkiado-erdekvedelmi-szovetsege/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …