2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ezt csak azok olvassák, akik nem látták a Tízparancsolat 2.0-át

Hirdetés

Ezt csak azok olvassák, akik nem látták a Tízparancsolat 2.0-át

Rendhagyó filmkritika következik. Ilyet még senki nem látott, nem olvasott. Ennek oka hamarosan kiderül. Mindenesetre most úgy olvassák ezt az írást, hogy közben hagyják, hogy a film története peregjen a lelki szemeik előtt. Függöny fel, kezdődjék a vetítés: Tízparancsolat 2.0!

Olvasok egy filmet. Igen, egy filmet. Egy olyan mozifilmet, ami el sem készült. Nem készülhetett el. Az alkotók hiába pályáztak a Nemzeti Filmintézetnél (NFI), nem kaptak zöld utat.

DSC6307

Fotó: Tövissi Bence / Index

Herendi Gábor rendező forgatókönyveit az utóbbi időkben sorra dobja vissza az NFI. Hétnél tart. Nem kap lehetőséget arra, hogy a magyar állam támogatásával filmet forgasson. Pedig nem kezdő, számos siker- és közönségfilmmel bizonyított már. Olyan kultikussá vált filmek fűződnek a nevéhez, mint 

Hirdetés

  • a Valami Amerika-trilógia, a Magyar vándor, a Lora, a Kincsem vagy a Toxikoma.

A rendező ezért arra gondolt, hogy a történeteit nem hagyja veszni. A Bűnös várost például saját pénzből leforgatta, most pedig szerzőtársaival az egyik visszadobott forgatókönyvet adta közre regényesített formában. Azt ugyan nem tudni, hogy az NFI-nél ülő döntnökök közül bárkinek is feltűnik-e majd, hogy él az országban egy megmagyarázhatatlan okok miatt mellőzött filmrendező, de a regényesített forgatókönyv ötlete nem rossz. Csak kár, hogy ez egyben egy korszak központi kultúraelosztási gyakorlatának szomorú lenyomata is.

Bűn az van, de vajon bűnhődés is? 

Ilyen előzmények után került kezembe a Tízparancsolat 2.0. Szerzője a Balázs Béla-díjas Herendi Gábor rendező, a Balázs Béla-díjas Divinyi Réka író, forgatókönyvíró, dramaturg (filmjei például a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem, a Kaméleon, a Veszettek) és Réti László (számos regényt írt, például Panda, Az elnök, Célpont Párizsban, Megölni Telekit, Európa falak mögött). A Tízparancsolat 2.0 ezúttal a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg – a történetet tavaly ősszel a Művelt Nép Könyvkiadó is piacra dobta.

De lássuk végre, milyen is ez a papírra nyomtatott film! Csengőszó, függöny fel! 

Ennyi bűn nincs is – gondolnánk elsőre, aztán kiderül, hogy egy frászt. A tízparancsolatról a zsidó-keresztény kultúra világában úgy tartják, hogy azt az ember Istentől kapta, és pontjait nem feltétlenül azért illenék betartani, mert mind örök érvényű, hanem mert általuk az élet, a mindennapi, sokkal könnyebb volna.

Ám az ember – mivel gyarló – mintha folyton szembemenne az isteni törvényekkel. Erről szól a Tízparancsolat 2.0. Főshőse – már amennyiben hős, és nem inkább áldozat – Kandó József polgármester lánya, Mara. Gyűlöli, ha Marikázzák, és azt sem nagyon tudja hova tenni, hogy nevét Jézus anyja után […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/03/31/herendi-gabor-divinyi-reka-reti-laszlo-tizparancsolat-2.0-konyv-film-forgatokonyv-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …