2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ez jobban megmaradt bennünk, mint a boltzár

Hirdetés

Ez jobban megmaradt bennünk, mint a boltzár

A valóság édessége. Ezzel a címmel jelent meg 1984-ben Kukorelly Endre első kötete. Eltelt negyven év, és Kukorelly Endre – több mint harminc mű után – még mindig alkot. Olyannyira, hogy a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál nyitóeseményén az ő két könyvét, a Laikus tájékozódást (K.E.R.T. Kiadó) és a Ház, háború, halottat (Kalligram Kiadó) is bemutatták a budapesti Kristály Színtérben.

Különös volt, hogy kezdés előtt 10 perccel – kis túlzással – csak a szervezőkkel találkoztunk, ám amikor Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője elkezdett beszélgetni a József Attila-díjas íróval, a nézőtér majdnem megtelt. Néhány pillanat alatt.

Azt hittük, a friss kötetekről lesz szó, úgy sejtjük, valószínűleg a terv is ez volt, de a téma másfelé terelődött. Kukorelly felidézte, hogy már az általános iskolában elkezdett írni egy regényt, amelyben a magyarok gyepálták a törököket. Már nincs meg, amit sajnál, pedig imádná, ha meglenne. A versírás a gimnáziumi évek alatt jelent meg az életében. Rájött, hogy szeret a szöveggel így pepecselni.

Kukorelly Endre arról is beszélt, hogy 23 éves korában miért hagyta abba öt évre az írást. „Az akkori mainstream nem tetszett. Untam, a legnagyobb tiszteletem mellett. Rájöttem, hogy senki sem tetszik, még Weöres Sándor és Pilinszky János sem.”

Hirdetés

Most fordítva van

Ezután arról szólt a diskurzus, melyik korban milyen volt pályakezdő írónak lenni. Kukorelly megfogalmazása szerint a hetvenes években baromi nehéz volt az elindulás. Rengeteget kellett teperni, hogy a lapok közöljék egy fiatal szövegét, ám ha ez megtörtént, és megjelent, akkor az irodalmi közeg tudomásul vette, hogy az illető létezik.

Most fordítva van. Ma szinte semmit nem jelent publikálni, annyi lap van, az internet miatt pedig mindenhez többen férnek hozzá. De hogy a neved rögzüljön, az már bonyolultabb. 

Mészáros Sándor szerint nehezítő tényező, hogy az írók manapság nem nagyon segítik a fiatalokat. Kukorelly próbálta árnyalni a helyzetet, hozzáfűzte, hogy ez régen is így volt. Ő például a harmincas éveiben ismerkedett meg mások mellett Erdély Miklóssal, Nemes Nagy Ágnessel és Mészöly Miklóssal is.

Nemes Nagy Ágnessel munkaviszonyba kerültem. Egyszer felhívott, hogy nem ismeri a fiatalokat, segítsek neki ebben. Majdnem seggre estem. Mészöly mellett meg 16 évig laktam, de egyszer sem mondta, hogy nézzük át a szövegeimet. Szerintem ez most normálisabban működik.

Mészáros Sándor azzal érvelt, hogy ők akkor már öregemberek voltak, majd más téma felé irányította a beszélgetést. A kritika műfajáról kezdett beszélni. Azt tapasztalja, hogy a kritikák jelentős része gondolkodás nélkül a közepes dolgokra fókuszál. „A jobb könyveket meg senki nem látja.” Kukorelly megjegyezte, hogy régen az írók is írtak kritikákat. (Mi meg hozzátesszük, hogy ma is vannak hasonlók, Márton László például.)8

Galéria: Tavaszi Margó Irodalmi FesztiválFotó: Szollár Zsófi / Index

Kényelmetlenül érzi magát benne, mégis él vele

A következő program a Nagyszínpadon zajlott, a tűző napsütésben elég sokan várták Krusovszky Dénest, akit Turi Tímea, a Magvető Kiadó főszerkesztője kérdezett az Életrajzi kísérletek című verseskötetéről. A beszélgetést azzal vezette föl, hogy legutóbb Áttetsző viszonyok címmel 2020-ban jelent meg verseskötete, amelyet szintén a Margón mutattak be. De más keretek között: monitor előtt, élő közönség nélkül. A mostani kötettel kapcsolatban azt érzi, hogy ennek a korszaknak a lenyomata. Éppen ezért adta magát a kérdés, hogy tíz évvel ezelőtt megszülethetett volna-e ez a könyv.

Krusovszky Dénes szerint ebben a formában nem. Egyrészt mert a saját életidejének telése, múlása fontos elem a versekben, és ez a tíz év jelentős idő volt a saját életrajza szempontjából. A másik ok a minket körülvevő technikai világ, amely már korábban is nyomasztotta, de úgy látja, hogy 2020-tól kezdve kifejezetten fontos életproblémává lépett elő, hogyan lehet ebben jól mozogni.

Hogyan találom meg a helyemet a kommunikációs, mondhatni túlkommunikált világban, amelyben egyfelől kényelmetlenül érzem magam, másrészt én is élek vele.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/24/margo-fesztival-irodalom-konyvbemutatok-kukorelly-endre-krusovszky-denes-kemeny-lili/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újra feltűntek a rejtélyes tárgyak a világ számos pontján, a hatóságok tanácstalanok

A frissen talált objektumról a Las Vegas Metropolitan Police Department (LVMPD) számolt be közösségimédia-oldalán. „Sok …