2024. szeptember 8., vasárnapMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
2024.09.08. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 421,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Éticsigák ilyen boldogan még soha nem feküdtek krémágyon

Hirdetés

Éticsigák ilyen boldogan még soha nem feküdtek krémágyon

Van, hogy egy hely a névadással egyszer és mindenkorra meghatározott pályára álltja magát, és hiába változik többször is, lényegében szinte mindenben, ételstílusban, belsőépítészetileg, a név, ami valamikor átütő sikereinek emblémája volt, mára esetleg terhes, túlzottan is egy irányba mutató profilt jelez.

Valami ilyesmit gondolok az Arany Kaviár étteremről, amely névadás az alapításkor egyfelől autentikus orosz ihletésű konyhát jelzett, másfelől a ritkaságnak számító hiteles forrásból származó kaviár elérhetőségét.

IMG 4583

Fotó: Vajda Péter

Arany is meg kaviár is: volt ebben némi, kevésbé fellengzős, mint inkább értékjelző párosítás, ha már kaviár, akkor veretes, többkarátos, fémjelhiteles készítmény legyen. Megbízható forrásból, szakszerű tálalásban, hozzáértéssel készült kiegészítőkkel.

Hirdetés

A kaviárélvezet csúcsra járatása.

Az persze magától értetődő, hogy a kaviár nem olcsó mulatság, de amúgy az orosz konyha klasszikusai árban nem tértek el az akkoriban éppen ébredező magyar konyha hasonlóan igényes készítményeitől. Sosem múló érdemei vannak az étterem tulajdonosainak, mert azzal, hogy magyar tenyésztésű tokhalkaviárral dolgoztak, piacot teremtettek, az egész üzletágat élénkebb fejlődési pályára állítottak. Bátor kísérlet volt, kitartással és hittel csinálták. Ma már különböző származású kaviárokkal dolgoznak, önálló üzletággá fejlesztve a forgalmazást.

Arany aura

Volt ez süppedős bársonnyal bélelt medvebarlang, majd ezt a fazont meghaladva, belső udvaros, fehér télikertes, ropogós abroszos rejtekhely. Manapság már nyoma sincs a bársonynak, üvegfallal leválasztott laboratóriumi tisztaságú konyha látványa fogad jobbról, szemben impozáns, a teljes falat elfoglaló bortároló, balra, beljebb haladva tágul a tér, ami összeolvad a belső kertig nyúló újabb térrel. Magától értetődő eleganciát, intimitást biztosít az asztalok egymástól távolabb eső elhelyezése. Aurabiztos kialakítás.

IMG 4584

Fotó: Vajda Péter

Nem mondtak le teljesen az orosz konyha szívet melengető klasszikus fogásairól, de inkább már csak mutatóban vannak, mintegy felidézve az étterem idestova harmincéves történetét, kulináris útvonalának néhány jelentősebb állomását. Az igazi profil egyedülálló a maga nemében, mert sehol máshol nincs ilyen gazadag választék halfélékből. A halas menüsor, amelyekből egyenként is lehet válogatni a progresszív magyar–francia konyhai eredmények nyomvonalán haladva igen egyedi kulináris élményt nyújtanak. Személyes indíttatású, szerzői konyháról van szó.

Éticsiga krémágyon

Ennek bevezetéseként, földközelben maradva egy rejtőzködő aprósággal indul a kaland. Szépen pirult brikklap fedezékében található a sós pisztácia krémágyon nyugvó éticsiga, savanyított akácvirág ízesíti, továbbiakban a kakukkfű diszkrét bája is felcsillan, a csiga pedig klasszikusan főtt-pirított eljárással készült, snidlinges, fehérboros ízesítéssel, mindazonáltal minden előzőekben felsorolt kiegészítő izgalmasan új dimenzióba helyezi ezt az ételt, a savak és gyümölcsös, földes ízek rásegítésével. Ami magasan megkülönbözteti az átlagtól, hogy sikeresen vegyíti és tartja életben, sajátos harmóniába rendezi a felsorolt nyersanyagok ízeit, amelyek így egyenként is érvényesülnek.

<img id="kep_szerkfoto_image_50547709" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5054/50547/505477/50547709_ccccebb6393c4ede5f21217b088e6b7f_wm.jpg" loading="lazy" alt="Éticsiga" data-image_width="727" data-image_height="484" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2023/08/28/arany-kaviar-etterem-gasztronomia-barany-pelmenyi-orosz-pierre-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét a Pink Floyd-slágereké lesz a főszerep a Várkert Bazárban

Szeptember 14-én újra Keep Floyding-koncert lesz a Várkert Bazárban. Az Into the Shining Sun című estén elhangzanak …